Bananele le protejează pe doamnele de peste 50 de ani de accidentele vasculare cerebrale

25 Mai 2018
Bananele le protejează pe doamnele de peste 50 de ani de accidentele vasculare cerebrale

Consumul de alimente bogate în potasiu (bananele, cartofii) reduce riscul de accident vascular cerebral la femeile peste 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Stroke.

Multe studii au fost interesate să aducă noi şi noi dovezi potrivit cărora potasiul reduce tensiunea arterială. În schimb, prea puţine studii au analizat capacitatea potasiului de a preveni apariţia accidentelor vasculare cerebrale.

În acest sens, epidemiologii de la Albert Einstein College of Medicine din statul New York au constatat că regimul bogat în potasiu reduce riscul de accident vascular cerebral în cazul persoanelor cu tensiune arterială normală.

Astfel, la femeile care nu suferă de hipertensiune, dar beneficiază de o alimentaţie bogată în potasiu, riscul de AVC ischemic (diminuarea aportului de sânge către creier) este mai mic cu 12% până la 40%, comparativ cu semenele lor care au un regim cu aport scăzut de potasiu.

Potrivit cercetătorilor, „un consum ridicat de potasiu provenit din alimente este benefic înainte ca să se instaleze hipertensiunea. La femeile hipertensive, o dietă bazată pe alimente bogate în potasiu nu mai aduce efecte notabile.

De asemenea, nu a putut fi evaluat beneficiul potasiului în cazul pacientelor cu AVC tip hemoragic. Departamentul american al Agriculturii recomandă femeilor un aport de 4.700 mg de potasiu zilnic, notează Sylvia Wassertheil-Smoller, principalul autor al studiului.

În schimb, recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în privinţa necesarului de potasiu zilnic este unul mai redus. Astfel, femeilor li se recomandă peste 3.510 mg de potasiu, zilnic.


 
 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră