Vine canicula! Cum se adaptează corpul la temperaturile ridicate

01 Iul 2015
Vine canicula! Cum se adaptează corpul la temperaturile ridicate
Comparativ cu reptilele sau peştii, omul este homeoterm, adică trebuie să-şi menţină temperatura internă constantă în jur de 37 de grade Celsius. În caz de caniculă, organismul omului se mobilizează să scadă această temperatură. Pentru aceasta sunt captatori de temperatură în special la nivelul pielii şi hipotalamusului, structură cerebrală care are rolul de termostat central. Sângele recuperează din căldura produsă de diferitele organe şi trimite informaţia termostatului central. În partea anterioară a hipotalamusului, sunt neuronii sensibili la căldură care sunt captatori specializaţi ce măsoară ridicarea temperaturii centrale. În caz de căldură, corpul va face totul să scape de excedentul de căldură. Aceasta este termoliza (proces fiziologic prin care organismul cedează mediului ambiant surplusul de căldură).

Când temperatura creşte, prima reacţie este de dilatare a vaselor de sânge pentru a permite căldurii să iasă din corp. Degetele, picioarele, urechile... Toate extremităţile corpului se vascularizează pentru a elimina surplusul de căldură. Cum? Căldură în exces din corp este transportată prin fluxul sanguin până la nivelul pielii şi, de acolo, este dispersată în mediul ambiant. Este ceva asemănător ferestrelor deschise, de această dată de corp pentru a se răcori.

Transpiraţie

A doua reacţie a corpului pus în situaţia de a-şi regla termperatura este transpiraţia. Glandele sudoripare activate de hipotalamus declanşează procesul de transpiraţie. „Aceasta permite menţinerea în permanenţă a unei pelicule de apă la nivelul pielii. Deoarece, atunci când aerul circulă pe o piele umedă, temperatura scade”, explică dr. Doina Mihăilă, medic de familie.

Pentru a vă răcori, nu stopaţi procesul de transpiraţie, deoarece tocmai evaporarea acesteia permite scăderea temperaturii corpului. Pentru a usca apa de la suprafaţa pielii, corpul consumă energie şi, evident, căldură. Un litru de transpiraţie este echivalent, de exemplu, cu eliminarea a aproximativ 600 de kcal. Dar nu toţi reacţionăm la fel în faţa caniculei. Persoanele în vârstă şi bebeluşii sunt mai vulnerabili. Doctorul Doina Mihăilă ne avertizează că această categorie de persoane are tendinţa de a se deshidrata mai rapid comparativ cu altele. Deoarece ele îşi reglează mai greu temperatura internă. În cazul bătrânilor, glandele lor sudoripare de la nivelul pielii sunt atrofiate şi fie nu transpiră deloc, fie prea puţin. Bebeluşii sunt şi mai expuşi deshidratării, deoarece ei transpiră mai mult decât adulţii şi sistemul lor de termoreglare încă nu este consolidat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră