Galaţi: Toţi elevii şi cadrele medicale de la şcoala 42, testaţi pentru tuberculoză

23 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Galaţi: Toţi elevii şi cadrele medicale de la şcoala 42, testaţi pentru tuberculoză

În cadrul anchetei epidemiologice, La Spitalul de Pneumoftiziologie din Galaţi , 200 de copii de la Şcoala 42 din Galaţi, au efectuat testul IDR - testul de piele pentru tuberculoză. O parte dintre aceştia vor fi evaluaţi şi prin radiografie pulmonară. În prezent, şase copii sunt internaţi în spital, necesitând investigaţii suplimentare pentru confirmarea diagnosticului. În paralel, inclusiv cadrele didactice efectuează radiografii pulmonare, ne-a precizat dr. Marta Lefter, coordonatorul judeţean al programului pentru tuberculoză.  

În legătură cu profesoara suspectă că ar fi purtătoarea bacilului Koch, dr. Lefter ne-a precizat că "în prezent este intenată şi sub tratament".

Dr. Lefter subliniază că, deocamdată, având în vedere datele parţiale ale anchetei epidemiologice, nu poate vorbi despre faptul că la Şcoala 42 ar fi un focar de tuberculoză.  

Testul de piele (cutanat) pentru tuberculoză (cunoscut ca testul de tuberculină sau test IDR la tuberculină) este  utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza (TBC).

Testul cutanat la tuberculină se bazeaza pe faptul că în infecţia cu Mycobacterium tuberculosis bacteria provoacă un tip de reacţie cutanată la anumite componente ale bacteriei.

Tuberculoza se transmite prin picăturile de salivă eliminate în aer de bolnavii contagioși prin tuse sau strănut; particulele de dimensiuni foarte mici, aerosolizate, persistă  în aer, de unde pot fi aspirate, ajungâng până la nivelul alveolelor pulmonare, producând infecția latentă tuberculoasă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră