Tatuaje: Cerneluri cu nanoparticule care provoacă inflamarea ganglionilor limfatici

12 Sep 2017
Tatuaje: Cerneluri cu nanoparticule care provoacă inflamarea ganglionilor limfatici

Nanoparticulele din cernelurile folosite la tatuaje se răspândesc în tot corpul, ceea ce poate avea consecințe asupra sănătății, avertizează studiul publicat marți, 12 septembrie, în revista Scientific Reports. Autorii studiului, din cadrul Synchrotron europeen din Grenoble, Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor din Berlin, Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen și Physikalisch-Technische Bundesanstalt din Brunswick, au dorit să cunoască în ce se transformă dioxidul de titan folosit în tatuaje după injectarea în piele.

Acest pigment alb servește ca suport pentru alte culori. 

Măsurătorile au fost efectuate cu ajutorul razelor X foarte puternice de Synchrotron din Grenoble. Astfel, cercetătorii au descoperit prezența unor particule de câțiva micrometri în piele, dar și nanoparticule în ganglionii limfatici, care provoacă inflamarea cronică a acestora.

Probelma este că, în prezent, oamenii știu prea puțin despre necazurile pe care le pot provoca aceste nanoparticule în corpul lor.

Este motivul pentru care specialiștii recomandă ca, înainte de efectuarea unui tatuaj, să avem informații precise despre compoziția chimică a substanțelor folosite și în mod special dacă acestea conțin sau nu nanoparticule (particule microscopice, măsurate în nanometri). 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră