Vine căldura, vin ţânţarii: West Nile, cu meningita, şi Aedes Albopictus, cu virusul Zika !

04 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
 Vine căldura, vin ţânţarii: West Nile, cu meningita, şi Aedes Albopictus, cu virusul Zika !

Dr. Adriana Pistol spune că autorităţile locale, dar şi proprietarii de gospodării trebuie să-şi unească eforturile pentru ca, într-adevăr, dezinsecţia să-şi atingă scopul. Primăriile trebuie să-şi revizuiască programele de combatere a insectelor, prin actualizarea acestora, în sensul inventarierii tuturor spaţiilor unde sunt condiţii pentru înmulţirea ţânţarilor (parcuri, lacuri, depozite de anvelope sau oricare altele locuri), unde se pot acumula şi forma ochiuri de apă. Se recomandă, dezinsecţia în zona spitalelor de boli infecţioase (de exemplu, în Bucureşti, în zona Institutului "Matei Balş" şi a Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş"), unde este posibil să fie internaţi pacienţi suspecţi de infecţie cu virusul Zika de import. Se recomandă folosirea substanţelor active, eficiente în combaterea ţânţarilor din specia "Aedes albopictus", a altor insecte şi dăunătorilor.  

Repelente şi plase

Pe de altă parte, pentru prevenirea înţepăturilor de ţânţari, dr. Adriana Pistol recomandă populaţiei să folosească substanţe repelente şi să monteze plase la uşi şi ferestre. Proprietarii de gospodării din mediul rural se pot ţine pe ei şi pe cei din jur departe de pericolul transmiterii unor boli prin înţepăturile de ţânţari având grijă să evite formarea de bălţi, de acumulări de ape care stagnează. Doctorul Adriana Pistol spune că anul trecut a fost unul liniştit din punctul de vedere al bolilor transmise de ţânţari,  dar nu este exclus ca, anul acesta, să ne trezim cu situaţii îngrijorătoare, pe fondul încălzirii climatice, al adaptării la clima noastră a altor specii de ţânţari.

Pe teritoriul nostru, în vizorulo specialiştilor sunt specia de ţânţari "Aedes albopictus" , vector pentru virusul Zika, asociat cu malformaţii congenitale şi tulburări neurologice (sindromul Guillain Barre), şi ţânţarul West Nile, care transmite meningita. Potrivit Institutului Cantacuzino,  specia "Aedes albopictus" este una de dată mai recentă pe teritoriul ţării noastre şi a fost identificată în zona pădurilor şi lacurilor din jurul Bucureştiului, în zona de sud a ţării.  

Virusul Zika

"Nu a crescut riscul de Zika în România. Este același risc ca și acum o oră, ca și acum două luni, pentru că nu am înregistrat niciun caz de import în România. Creșterea riscului poate să fie generată de încălzirea vremii și de înmulțirea țânțarilor. Trebuie condiționată și de apariția unor cazuri de import, nu există nici cazuri de import, deocamdată nu avem un risc, dar trebuie să fim pregătiți ca să nu existe riscul sau să fie cât mai mic", susţine, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. 

Dr. Adriana Pistol subliniază că oricine este expus riscului de îmbolnăvire prin înţepăturile de ţânţari, că bolile transmise de aceştia pot fi severe, dar ele pot fi prevenite. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră