Încă un rău provocat de ţigară: micşorează eficacitatea tratamentului contra cancerului de sân

22 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Încă un rău provocat de ţigară: micşorează eficacitatea tratamentului contra cancerului de sân

Cercetătorii suedezi au monitorizat 1.016 paciente diagnosticate cu un cancer mamar, între 2001 şi 2012. Când au fost întrebate dacă fumează sau nu, aproape una din cinci paciente a declarat că fumează în mod constant sau că este o fumătoare de ocazie. Trebuie remaracat că foarte puţine fumătoare au renunţat la ţigară în timpul tratamentului, deşi au fost informate asupra importanţei luării şi respectării acestei decizii. În perioada studiului, doar 206 femei, respectiv 10%, au încetat de a mai fuma în primul an după intervenţia chirurgicală. Din cauza numărului mic de paciente care au înţeles că trebuie să pună punct acestui viciu, cercetătorii nu au putut analiza de la început legătura dintre tabagism şi tratamentul în cancerul mamar. În cadrul studiului, autorii au analizat impactul tabagismului în funcţie de tipul de tratament în cancerul mamar administrat pacientelor, după intervenţia chirurgicală.

Inhibitori de aromatază
Rezultatul: pacientele cu vârste de peste 50 de ani, tratate cu inhibitori de aromatază, sunt afectate de tabagism. Acest tratament rezervat cancerelor numite hormonodependente (60%-70% din tumori) încetineşte formarea de estrogeni în ţesuturile care favorizează creşterea tumorilor. Astfel, este redus riscul de recidive.

Doctorul Mia Persson de la Universitatea Lund din Suedia, principala autoare a studiului, prezintă rezultatele obţinute. Pacientele fumătoare, tratate cu inhibitori de aromatază, prezintă un risc de trei ori mai mare de recidiva cancerului de sân, comparativ cu pacientele nefumătoare. De asemenea, studiul a arătat că fumătoarele sunt expuse unui risc major de deces fie din cauza cancerului mamar, fie a altor boli, chiar în perioada de derulare a studiului.

Dimpotrivă, nici o diferenţă semnificativă nu a fost observată la pacientele tratate cu tamoxifen, radioterapie sau chimioterapie.
Se ştie că, la ora actuală, multe paciente sunt tratate cu aceste medicamente, deoarece beneficiul lor pe termen lung a fost confirmat şi  prea puţine fumătoare reuşesc să scape de viciu. Evident, femeile suferinde de cancer mamar fumătoare au nevoie de suport de specialitate, care să le ajute să scape de tabagism.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră