De la 20 mai: Ţigările cu arome de mentă, cireşe, vanilie, ciocolată şi alte produse de tutun vor dispărea din galantare

03 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
De la 20 mai: Ţigările cu arome de mentă, cireşe, vanilie, ciocolată şi alte produse de tutun vor dispărea din galantare

Această măsură face parte din Directiva privind produsele de tutun (2014-40-UE, care stabileşte normele de fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun. Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, expert UE, coordonatorul programului naţional anti-fumat, precizează că, de la 20 mai, vor fi intezise ţigările care au în filtru capsule cu diverse arome (mentă, cireşe, vanilie, ciocolată) , pachetele mici (ambalajele), comparabile unui etu de ruj, cumpărate mai ales de femei, de adolescente. De la 20 mai, dimensiunile minime acceptate ale pachetelor vor fi de 44 mm/52 mm.

Directiva mai prevede interzicerea ţigărilor şi tutunului destinat rulării în ţigarete ce conţin arome şi permite statelor membre UE să renunţe la vânzarea pe internet a tutunului şi produselor de tutun. Întreprinderile din industria tutunului sunt obligate să trimită statelor membre rapoarte detaliate privitoare la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în ţigări şi tutunul destinar rulării în ţigarete.
Avertismentele de sănătate (imagine şi text) vor acoperi 65% din faţa şi spatele pachetelor.

Potrivit acestei directive, sunt interzise toate mesajele promoţionale sau înşelătoare, în schimb introduce un sistem european de urmărire pentru combaterea vânzării ilegale a produselor de tutun.

În privinţa ţigărilor electronice de consum, directiva stabileşte cerinţe de calitate şi de siguranţă.

Deşi iniţial ţigările mentolate erau propuse spre a fi eliminate de la vânzare, ele  totuşi vor rezista în galantare până în 2020. Dar specialiştii avertizează că tocmai mentolatele sunt cele care deschid calea spre fixarea viciului. În repetate rânduri, dr Magdalena Ciobanu a explicat că ţigările cu diverse arome sunt preferate de fumătorii începători, de regulă, adolescenţi. Fumătorul debutant rămâne cu un gust respingător, cu un miros urât după primele ţigări şi, atunci, în loc să renunţe, el este ispitit de ţigările cu diverse arome. În plus, atunci când aprindem o ţigară, mentolul se transformă în substanţe cancerigene.

Pentru implementarea acestei directive, a fost înfiinţat un comitet interministerial, coordonat de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Francisk Iulian Chiriac.

Începând cu data de 08.02.2016 secretariatul tehnic al Comitetului interministerial, va pune la dispoziţia reprezentanţilor industriei de tutun informaţiile complete, necesare pentru conformarea producţiei la prevederile Directivei 2014/40/UE. Este vorba printre altele de distribuirea fişierelor cu imagini şi mesajul ce vor apărea pe pachetele de ţigări.
Prevederile acestui actului normativ are ca scop declarat reducerea prevalenţei consumului de tutun, în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră