Sunt îndulcitorii artificiali siguri pentru sănătate? Sfatul specialiştilor

05 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Sunt îndulcitorii artificiali siguri pentru sănătate? Sfatul specialiştilor

În cazul unor probleme de sănătate, decizia de a reduce cantitatea de zahăr din dietă este binevenită, dar este mai puțin clar dacă îndulcitorii artificiali sunt, într-adevăr, soluţia, relatează health.harvard.edu.

Acești înlocuitori de zahăr par să fie siguri când sunt consumați în cantități obișnuite. Studiile inițiale efectuate pe șobolani, cu decenii în urmă, au evidenţiat o posibilă legătură cu cancerul vezicii urinare, dar această legătură nu a fost confirmată la niciun studiu ulterior la oameni.

În ciuda datelor de siguranță, există încă dubii cu privire la eficacitatea îndulcitorilor de a reduce greutatea și de a preveni complicațiile obezității.

Îndulcitorii artificiali, cunoscuți și sub denumirea de îndulcitori non-nutritivi, sunt compuși care îndulcesc alimente fără a adăuga calorii. Cele mai des întâlnite tipuri sunt aspartamul, sucraloza și zaharina. Toate cele trei substanţe sunt mai dulci decât o cantitate echivalentă de zahăr, care conţine 15 calorii pe linguriță. 

Deși îndulcitorii non-nutritivi conţin zero calorii, este posibil ca aceştia să nu fie eficienţi pentru reducerea aportului caloric global și, prin urmare, nu vă pot ajuta prea mult să pierdeți în greutate și să scăpați de riscul obezității și al diabetului.

Este posibil ca unii oameni să bea băuturi fără zahăr pentru a raționaliza consumul de alimente nesănătoase, de exemplu când merg la un restaurant fast-food. O altă teorie este că dulceața excesivă a acestor compuși duce la pofta de mai multe dulciuri. Deci, puteți consuma cu siguranță cantități moderate de băuturi dietetice în condiții de siguranță, dar este posibil să nu fie cea mai sănătoasă alegere.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră