Iată topul celor mai enervante sunete din lume

20 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Iată topul celor mai enervante sunete din lume

Dar ce sunet nu ne enervează cu adevărat? De la contactul nereușit al cretei cu tabla, apoi scrâşnitul din dinţi, rosul unghiilor, până la spartul seminţelor sau sforăitul. Toate sunt pe listă.

Britanicii au întocmit un top al celor mai enervante sunete. Pe primul loc în ineditul clasament se află sunetul produs de un cuţit care zgârie sticla.

Pe locul al doilea, ca grad de iritare, s-a situat sunetul produs de o furculiţă frecată de o sticlă. În caz că mai rezistaţi, probabil că nu veţi fi surprinşi să aflaţi că podiumul este completat de un sunet familiar din şcoală, cel al cretei care zgârie tabla.

Experții au confirmat că sunetele cu frecvenţe cuprinse între 2000 şi 5000 de Hz sunt cel mai greu de suportat de către om, şi iau acum în considerare legătura dintre aceste sunete neplăcute şi apariţia migrenelor.

Măsurătorile efectuate au arătat că sunetele neplăcute provoacă un răspuns mult mai puternic din partea creierului, deoarece activează amigdala, o zonă separată creierului care procesează emoţiile, sunetele normale fiind de obicei procesate în cortexul auditiv, susţin cercetătorii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră