Evitaţi veştile rele noaptea

03 Sep 2018
Evitaţi veştile rele noaptea

Dacă aţi remarcat că în timpul nopţii sunteţi mai puţin abili în a gestiona situaţiile tensionate, probabil că nu vă va surprinde rezultatul unui experiment efectuat de cercetătorii israelieni, care arată că sunt perioade diverse în timpul unei zile în care răspunsul la situaţii de stres este diferit.

Conform profesorului Hagit Cohen, de la Universitatea Ben Gurion, în laborator, cobaii au înregistrat o mai mare vulnerabilitate la stresul din timpul nopţii decat la cel diurn, noteaza publicația Neuropsychopharmacology Journal, preluat de israel21c.org.

Când suntem stresați, cortexul eliberează hormonul numit cortizol printr un proces care are loc pe axa hipotalamo-pituitară (HPA), eliberare hormonală care nu doar amână refacerea dupa stress dar intervine şi în procesul de interpretare a informației generatoare de stres.

Contează perioada de expunere la stres din timpul zilei?

Da, conform cercetătorilor, care spun că la începutul zilei eliberarea de cortizol este semnificativ mai mare decât la începutul nopţii, concluzie la care s-a ajuns în urma expunerii șoarecilor de laborator la factori de stress în ambele perioade ale zilei.

Cobaii expuşi stressului de la începutul fazei de inactivitate (noaptea) au prezentat un comportament traumatic accentuat şi au fost mai relaxaţi în condiţiile de stres de la începutul zilei (dimineaţă).

Deşi cercetătorii se asteptau să găsească o legatură între răspunsul comportamental şi nivelul de cortizol din sânge, spre surprinderea lor au constatat că, deşi nivelurile de cortizol erau semnificativ diferite între zi si noapte, magnitudinea răspunsului axei hipotalamo- pituitară la stres nu a fost din punct de vedere statistic diferită între cele două faze ale zilei (dimineaţă/seară), descoperiri care induc asocierea dintre fazele circadiene, reglajul axei hipotalamo-pituitară şi răspunsul fizic și comportamental la stres.

Concluzia? Pentru că nu reușim să controlăm ca timp, pe parcursul zilei, când experimentăm evenimente stresante, ar fi înțelept măcar să amânăm anunţul veştilor rele pentru dimineaţa când suntem capabili să reacţionăm și să gestionăm mai bine stresul.

 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră