Studiu: Gripa creşte riscul de infarct miocardic acut

25 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Gripa creşte riscul de infarct miocardic acut

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Științe Clinice Evaluative (ICES) și de Sănătate Publică din Ontario (PHO) arată că riscul unui atac de cord  este de șase ori mai mare în primele șapte zile de gripă confirmată de laborator, relatează news-medical.net.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a descoperit o legătură semnificativă între infecțiile respiratorii acute, în special gripă, și infarctul miocardic acut.

Conform dr. Jeff Kwong, autorul principal al studiului și cercetător la ICES și PHO, concluziile studiului sunt importante deoarece susțin semnificația vaccinării prin descoperirea unei asocieri între gripă și infarctul miocardic acut.

Cercetatorii au descoperit un risc crescut în rândul adulţilor vârstnici, la pacienţii care se confruntă cu primul lor atac de cord, şi la cei cu infectii gripale B.

Ei, de asemenea, au identificat un risc sporit, deși nu la fel de ridicat ca în cazul gripei, la pacienții infectați cu alte virusuri respiratorii.

"Constatarile noastre, combinate cu dovezi anterioare ca vaccinarea impotriva gripei reduce evenimentele cardiovasculare si mortalitatea, sustin linii directoare internationale, care pleda pentru imunizare de gripa la cei cu risc ridicat de un atac de cord", afirmă Jeff Kwong.

Echipa de cercetare a examinat aproximativ 20.000 de cazuri, la adulţi cu gripă confirmată de laborator, în Ontario, între 2009 şi 2014, şi a identificat 332 de pacienţi care au fost spitalizaţi pentru infarct miocardic în termen de un an de la diagnosticul de gripă.

Dr. Kwong a sfătuit persoanele cu risc crescut de boli de inimă să ia măsuri de precauție, cum ar fi spălarea mâinilor și vaccinări pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute, în special a gripei.

Echipa de cercetare va recomanda totodată ca pacientii cu risc de boli de inimă să se supună evaluării cardiace în prima săptămână de infecţie acută respiratorie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră