57% din decesele înregistrate în lume, în 2013, puteau fi evitate

12 Sep 2015
57% din decesele înregistrate în lume, în 2013, puteau fi evitate
La nivel mondial, peste 57% dintre decese sunt direct legate de factori de risc evitabili, ca hipertensiunea netratată sau tabagismul, conform unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet. Ceea ce reprezintă aproape 30 de milioane de decese înregistrate în 2013.

Ali Mokdad, unul dintre autorii studiului, este tranşant : "Să o spunem clar, comportamentul nostru este defectuos ". Între 1990 şi 2013, procentul deceselor "evitabile" a crescut cu 23%, deşi cercetătorii subliniază creşterea numărului şi îmbătrânirea populaţiei la nivel global. Ali Mokdad  spune că, dacă ne vine ideea de a schimba uleiul la maşină o facem rapid, în schimb nu acordăm aceeaşi atenţie în privinţa propriului corp.

Cercetătorii au inventariat 79 de factori de risc comportamentali, de mediu sau profesionali la nivelul a 188 de ţări. Printre aceşti factori de risc se află hipertensiunea arterială, care deschide poarta multor boli cardiovasculare. Hipertensiunea este un factor de risc evitabil, ce a proocat, în 2013, peste 10 milioane de decese, în lume.

Tabagismul se plasează pe locul al doilea în topul factorilor de risc evitabili provocatori de boli severe, înaintea obezităţii şi a nivelului ridicat de zahăr din sânge.  

Pe lângă aceşti factori de risc, autorii studiului au evidenţiat, în premieră, o combinaţie de 14 factori alimentari responsabili de 21% din totalul deceselor înregistrate în 2013 : regimul sărac în fructe şi legume sau, dimpotrivă, bogat în carne, sare şi băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr. 

Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră