Risc crescut de depresie pentru cei care suferă de apnee în somn

25 Sep 2015
Risc crescut de depresie pentru cei care suferă de apnee în somn
Persoanele care suferă de apnee în somn sunt expuse unui risc crescut de depresie, dar terapia continuă cu oxigen (CPAP) îi poate ajuta, arată un nou studiu publicat luna aceasta în Journal of Clinical Sleep Medicine, scrie healthday.com.

Studiul australian a inclus 239 femei şi bărbaţi, proaspăt diagnosticaţi cu apnee în somn. Aproape 73% dintre aceştia sufereau de depresie la începutul studiului. Cu cât apneea se înrăutăţea, cu atât depresia devenea mai severă. 

După trei luni, numai 4% dintre cei 228 pacienţi cu apnee, care au recurs circa 5 ore pe noapte la terapia CPAP, mai aveau simptome de depresie. La începutul studiului, 41 de pacienţi spuneau că se gândesc să-şi facă rău sau că le-ar fi mai bine dacă ar muri. După trei luni de terapie CPAP, nici unul dintre ei nu mai avea gânduri persistente de suicid.

"Tratamentul apneei are ca efect ameliorarea simptomelor depresiei", inclusiv a gândurilor suicidale, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. David Hillman, profesor la Universitatea Western Australia şi specialist în problematica somnului la spitalul Sir Charles Gairdner din Perth.

"Rezultatele studiului subliniază efectele apneei în somn, posibilitatea ca o stare cunoscută să fie diagnosticată greşit ca depresie", a adăugat el.

Persoanele cu simptome de depresie ar trebui evaluate pentru a vedea dacă suferă de apnee în somn. Ele trebuie întrebate dacă sforăie, dacă li se întrerupe respiraţia în timp ce dorm, dacă se trezesc des peste noapte şi dacă au o stare de somnolenţă în timpul zilei, spun cercetătorii.

Apneea în somn afectează 25 de milioane de americani. Netratată, aceasta creşte riscul de hipertensiune arterială, boli cardiace, atac cerebral, diabet de tip 2 şi depresie, conform Academiei Americane pentru Medicina Somnului.


Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră