Dr Silvia Nica: Compresiile toracice și ventilația, esențiale în stopul cardio-respirator

07 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr Silvia Nica: Compresiile toracice și ventilația, esențiale în stopul cardio-respirator

Doamna doctor, care ar putea să fie cauza acestei tragedii. Fotbalistul avea neapărat ceva probleme de sănătate?
Evident, orice sportiv trebuie evaluat periodic din punct de vedere medical. Dar este posibil ca el să fi fost perfect sănătos înainte de acest eveniment tragic. Există o patologie care se numește moarte subită, care intervine intempestiv, situație în care nu se poate decela o cauză nici măcar în urma autopsiei. Sau este posibil ca, la autopsie, să poată fi detectat un infarct miocardic sau chiar o ruptură de perete cardiac. În acest caz, singura șansă a pacientului este intervenția chirurgicală cardiacă. Altcumva, toți pacienii cu ruputră de perete cardiac decedează.

Doamna doctor, el a căzut brusc, după numai 7 minute de la intrarea pe teren...
Este adevărat, el a căzut pe terenul de fotbal. Aici, nu are importanță dacă a jucat 7 minute sau 70 de minute. El a căzut. În aceste condiții, important este ca persoanele din preajma lui să-și dea seama că victima este în stop cardiac, adică nu respiră și nu are puls la carotide. În urma acestei constatări, manevrele de suport bazal al vieții trebuie începute imediat,.

Care sunt manevrele de suport bazal al vieții?
Compresii toracice și ventilație. Sunt manevre care îi asigură pacientului cât de cât un aport de oxigen. Sunt manevre pe care le poate efectua oricine, nu neapărat cadru medical, dar care are un minimum de pregătire. În felul acesta, sunt menținute funcțiile vitale ale organismului.

Deci manevrele de resuscitare trebuie inițiate imediat... Dar acolo, pe teren, fotbaliștii s-au îngrămădit lângă el și au încercat să-l ridice, să-l tragă...
Da, aceste manevre se efectuează până la venirea echipajului ambulanței. Ridicarea în șezut a victimei este total în defavoarea ei: și din punctul de vedere al unei eventuale traume, dar și pentru că, în poziția de șezut, scade circulația sângelui în zona cerebrală. Or, obiectivul în aceste cazuri este menținerea circulației sângelui în zona cerebrală.

Ce se întâmplă în creier atunci când el nu mai primește suficient oxigen?
În primele patru minute de aport insuficient de oxigen, cortexul cerebral, substanța cenușie, are cel mai mult de suferit. Inițial, cea mai afectată este substanța cenușie și apoi, treptat, tot creierul, prin moartea celulelor.

În aceste cazuri, victima trebuie pusă pe o parte a corpului?
Dacă victima este inconștientă, dar respiră, trebuie întoarsă pe o parte. Dar, atenție, dacă se suspectează o traumă de coloană cervicală, pacientul nu va fi mișcat. Fotbalistul a căzut pe teren și se ia în calcul, în aceste situații, o traumă de coloană cervicală.

Dar era gazon...
Nu contează. El a căzut brusc, pe o suprafață dură. Trauma de coloană cervicală se poate produce și la caderea pe o saltea.

Doamna doctor, cu ce este dotată o ambulanță care intervine în asemenea cazuri?
Ar trebui să aibă cel puțin o trusă care să-i permită începerea manevrelor de suport avansat al vieții, care să-i asigure o cale aeriană de respirație, să monitorizeze activitatea inimii, pentru a stabili ce se întâmpla cu ea din punct de vedere electric: dacă inima este în asistolă, adică nu are deloc activitate electrică, sau dacă este vorba de o fibrilație ventriculară, pentru care ar fi trebuit administrat șoc electric. În tot acest timp, desigur, se continuă manevrele de resuscitare.

Se vorbește despre faptul că nu s-a intervenit cu un defibrilator. Ce rol are acesta?
Are un rol dublu: de defibrilare și de monitorizare. Ar fi foarte bine dacă în majoritatea locurilor publice ar exista defibrilatoare. Ambulanțele cu medic și asistent, în principiu, au în dotare acest defibrilator, folosit în efectuarea manevrelor de suport avansat al vieții. Cu atât mai mult la o competiție sportivă este nevoie de o ambulanță cu un echipaj complet și cu dotare corespunzătoare.

Dacă toate manevrele sunt efectuate ca la carte, cu cât cresc șansele de supraviețuire ale victimei?
Este foarte greu de spus, este în funcție de cauză. Dar, evident, șansele cresc simțitor atunci când pacientul beneficiază de manevrele necesare, la timp, efectuate corect.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră