Spitalizare la domiciliu, asigurată de un dispozitiv care ţine locul asistentei medicale!

09 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Spitalizare la domiciliu, asigurată de un dispozitiv care ţine locul asistentei medicale!

Un dispozitiv inteligent, realizat de IBM, este capabil să asigure spitalizarea la domiciliu a unor pacienţi. Sistemul colectează date despre pacient de la gadgeturile portabile şi le transmite medicului care, în funcţie de acestea, ia deciziile optime, transmite site-ul eHealthRomania.
Prototipul, care va permite spitalizare acasă, se numește „Cognitive Hypervisor”. Este o platformă, un hub care lucrează  ca o asistentă medicală, care verifică permanent starea bolnavului. Singura diferență este că, în acest caz, pacientul poate sta liniștit la el acasă, în timp ce starea lui este atent monitorizată.
 

Cum funcţionează 

Cognitive Hypervisor este mereu la curent cu evoluția bolnavului, cu ajutorul datelor furnizate de dispozitivele inteligente, cu senzori, pe care pacientul le poartă: smartwatch sau brățări de fitness. Astfel sunt monitorizate wireless temperatura, tensiunea arterială și pulsul. Dispozitivul  poate sta, de exemplu, lângă patul pacientului și va colecta informații prin imtermediul gadgeturilor portabile folosite de acesta.

Datele adunate astfel sunt trimise în IBM Cloud, unde sunt analizate, iar rezultatele ajung apoi la medic. Dacă rezultatele sunt la un moment dat anormale, medicul lui va fi alertat imediat. Astfel, bolnavul va putea sta mai puțin timp în spital și va beneficia practic de o spitalizare acasă, declară Bruno Michel, cel care a inventat prototipul. Soluția este ideală, pentru că pacientul se va recupera mai repede acasă, alături de cei dragi, în timp ce este supravegheat în continuare de medicul său, însă de la distanță.


Soluţii pentru bătrânii singuri
Prin intermediul IBM Cloud, Cognitive Hypervisor se poate conecta și la sistemul de monitorizare medicală Watson APIs. Acesta din urmă oferă opțiuni foarte utile pentru bătrânii singuri, care au nevoie de asistență. Ei pot chema o ambulanță printr-o simplă comandă vocală și vor primi notificări pentru a-și aminti să ia la timp tratamentul. De asemenea, pot pune întrebări simple, legate de terapia pe care o urmează, ca să știe, spre exemplu, dacă pot combina anumite medicamente.
Sistemul API poate de asemenea să analizeze modul de vorbire al pacienților care suferă de Parkinson, Alzheimer sau demență. Astfel, va observa dacă simptomele lor se agravează și va anunța imediat medicul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră