Virusul Zika persistă în spermă şase luni după infecţie

12 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika persistă în spermă şase luni după infecţie

Virusul Zika a fost detectat în spermă unui tânăr italian după şase luni de la primele simptome ale infecţiei, potrivit unui studiu realizat de Institutul Spallanzani din  Roma. 

Este vorba de un bărbat în vârstă de 30 de ani care prezenta febră şi mâncarimi timp de cinci zile după un sejur, în luna ianuarie 2016, în Haiti, precizează Institutul Spallanzani, care a realizat un studiu, publicat, în această săptămână, în revista europeană de epidemiologie Eurosurveillance, scrie pe site-ul doctissimo.

Institutul Spallanzani, specializat în boli infecţioase, a efectuat o serie de prelevări de la acest pacient. Rezultatul: 91 de zile după primele simptome, virusul Zika era prezent în urină, salivă şi spermă. După 134 de zile, doar rezultatul la spermă era în continuare pozitiv. După, 188 de zile, respectiv după şase luni de la primele simptome, eşantionul de spermă era tot pozitiv, a anunţat Insitutul Spallanzani, precizând că tânărul nu suferea de nici o boală cronică sau de deficienţă imunitară. 

Raporturi sexuale: abstinenţă sau protecţie timp de şase luni

În această perioadă, pacientul a folosit prezervative în raporturile sexuale cu soţia lui, analizeze acesteia fiind negative.

Rezultatele acestui studiu subliniază necesitatea ca pacienţii afectaţi de infecţia Zika să se abţină de la raporturi sexuale sau să utilizeze prezervativul cel puţin şase luni, insistă autorii studiului. 

Virusul Zika este direct implicat în apariţia malformaţiilor congenitale ireversibile, devastatoare la nou născuţi, cum este microcefalia. Virusul este transmis prin înţepătura ţânţarului, dar şi pe cale sexuală sau prin contactul cu sângele contaminat. 

Testare sistematică 

Cele mai frecvente simptome în cazul infecţiei cu Zika sunt erupţiile cutanate şi durerile articulare şi musculare. Dar, ţinând seama că, în 80% dintre cazuri, infecţia este tăcută, autorii studiului recomandă introducerea testări sistematice a eşantioanelor primite de la băncile de spermă.

Potrivit comunicatului Institutului Spallanzani, 61 de cazuri de infecţie cu virusul Zika au fost înregistrate în Italia, în toate cazurile fiind persoane care au călătorit în ţările afectate de această infecţie şi care au revenit în Italia.

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră