Pentru 80% dintre români accesul la medicamente e esenţial

04 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Pentru 80% dintre români accesul la medicamente e esenţial
 
45% dintre români consideră că trei sunt problemele majore ale sistemului de sănătate: personalul medical insuficient, administrarea ineficientă a bugetului și lipsa accesului la medicamente de ultimă generație, 
 
De asemenea, 18% dintre respondenți au declarat că au fost umiliți atunci când au fost nevoiți să interacționeze cu serviciile medicale oferite de spitalele românești.
 
La nivel statistic, România se situează la coada clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape jumătate de decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media europeană, cu o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare comparativ cu media europeană.
 
Potrivit studiului, 81% dintre români consideră că este esențial să aibă acces la medicamente de ultimă generație, mai ales atunci când se confruntă cu afecțiuni severe, în condiţiile în care 64%  dintre respondenţi susţin că au fost în situația sau cunosc persoane care nu și-au găsit medicamentele în farmacii.
 
Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ, național de 1.438 de români, bărbați și femei, cu vârste între 20-60 de ani.
Campania "Votez pentru Sănătate" este inițiată de coaliția cu același nume și cuprinde organizații reprezentantive ale pacienților, industriei farmaceutice, medicilor, farmaciștilor și societății civile.
Această campania are ca scop generarea unei dezbateri la nivel național, prin responsabilizarea decidenților și a populației, cu privire la nevoia acută de transformare a sistemului medical.
Campania se derulează în octombrie şi noiembrie.
 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră