Somnambulismul se moștenește

11 Mai 2015
Somnambulismul se moștenește
Copiii, cu unul dintre parinti somnambul, prezinta un risc de trei ori mai mare de a fi la randul lor somnambuli. Daca ambii parinti sunt somnambuli, riscul este de sapte ori mai mare in cazul copiilor acestora, releva un studiu realizat de o echipa de cercetatori irlandezi, canadieni si rusi. Studiul a avut ca obiective evaluarea aparitiei acestor episoade, o posibila legatura intre aparitia acestor tulburari ale somnului (somnambulism, teroare nocturna) la copii si mostenirea genetica. Pentru acest studiu, cercetatorii au colectat informatii despre 1.940 de copii de la « Quebec Longitudinal Study of Child Development », cu varste intre un 1,5 si 13 ani, in perioada 1999 si 2011.

Varful prevalentei este la un an  jumatate pentru teroare nocturna si la 10 ani, pentru somnambulism. Studiul mai indica faptul ca o treime dintre copiii care au avut accese de teroare nocturna au dezvoltat, ulterior, episoade de somnambulism. Rata copiilor suferinzi de somnambulism a atins 47,4% si a ajuns la 61,5% daca ambii parinti au fost somnambuli. Rezultatele evidentiaza rolul important jucat de influenta genetica in somnambulism si, intr-o mai mica masura, in cazul terorii nocturne, subliniaza cercetatorii. Somnambulismul este o tulburare a somnului cu o durata de cateva minute, care survine in faza somnului lent si profund. Somnambulul se ridica din pat, merge, vorbeste, timp in care are ochii deschisi, dar o fata inexpresiva. El poate efectua diferite gesturi, sa coboare o scara sau sa evite obstacole aflate in spatiul lui de deplasare. Dar el poate chiar sa se raneasca in timp ce se deplaseaza.

Somnambulismul este o manifestare relativ frecventa, in special in cazul copiilor, in medie 15% dintre ei experimentand asemenea episoade. Teroarea nocturna apare mai frecvent la inceputul noptii, in principal, in cazul copiilor Este un episod de teama puternica in timpul somnului, fara  memorarea visului in sine. Cosmarul este un vis in perioada somnului cand apare miscarea rapida a ochilor. Cosmarul provoaca stari de teama intensa, de nedepasit, de obicei, urmat de trezirea celui care viseaza. Unele cosmaruri se manifesta sub forma de crize insotite de tipete, de stari de agitatie cu durata scurta. Atat cosmarurile, cat si terorile nocturne sunt mai frecvente la copil decat la adult.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră