Soluţii pentru înlocuirea dinţilor pierduţi

02 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Soluţii pentru înlocuirea dinţilor pierduţi

Dinții lipsă pot duce la probleme dentare suplimentare, dar implanturile și punţile sau protezele vă pot restabili zâmbetul și vă pot îmbunătăți sănătatea dentară și nu numai, relatează health.harvard.edu.

Pierderea dinților vă afectează nu numai zâmbetul, ci și vă poate modifica mușchiul și vă poate slăbi și maxilarul. Avansurile în stomatologia protetică au făcut posibilă umplerea spațiilor cu punţi și implanturi care sunt mai funcționale și mai atractive decât dinții pe care i-au înlocuit.

"Gura este primul organ al sistemului digestiv. Dinţii lipsă nu afectează numai aspectul tău, ci sănătatea generală", spune dr. German Gallucci, director executiv al Centrului Dental de la Harvard. "Vedem stomatologia ca parte integrantă a îngrijirii medicale complete."

Un implant este, de obicei, opțiunea preferată pentru înlocuirea unui dinte. Plasarea unui implant necesită pregătire atentă pentru a evalua cantitatea de os pe care va fi plasat implantul astfel încât să existe un suport adecvat pentru dintele implantat.

Stomatologul poate eface scanări CT ale dinților pentru a vedea cantitatea și forma osului disponibile pentru implant și pentru a lua amprenta dinților.

Medicul dentist poate folosi un computer pentru a face un model al maxilarului pentru a simula implantul înainte de realizarea procedurii efective. Acest lucru poate îmbunătăți precizia plasării și poate reduce la minimum cantitatea de țesut afectată în timpul procedurii de implantare.

Dacă maxilarul nu va susține implantul, medicul dentist îl va întări cu adiţie de os sau cu un material asemănător osului în cadrul unei proceduri chirurgicale. Va trebui însă să așteptați câteva luni pentru ca osul să se vindece înainte de a se face implantul.

Următorul pas este plasarea unui șurub de titan - care servește drept înlocuitor pentru rădăcina dintelui - în maxilar. Șurubul este prevăzut cu un capac care arată ca un mic bolț în gingie. În următoarele câteva săptămâni, maxilarul va crește în jurul șurubului, iar gingia se va vindeca.

În ultimul parte a procedurii, medicul dentist se va asigura că implantul este bine fixat, iar la capătul său va cimenta sau înşuruba o coroană de porțelan.

O punte sau o proteză - care constă din dinți artificiali lipiţi pe un cadru metalic - este o opțiune bună pentru înlocuirea mai multor dinți. Cadrul este cimentat în suporturi - fie implanturi, fie dinți sănătoși, acoperiți de coroane. Cu cat sunt mai multi dinţi înlocuiţi, dinţii sau implanturile mai naturale sunt necesare pentru a oferi podului suportul necesar.

Puntea Maryland este o variantă în care dentistul atașează podul prin lipirea de benzi metalice sau ceramice subțiri pe spatele dinților din apropiere. Este folosit pentru a înlocui un dinte unic în partea din față a gurii atunci când nu există suficient spațiu pentru un implant.

Obținerea unei punţi este un proces mai scurt decât realizarea unui implant, dar necesită mai multe vizite la stomatolog - una pentru imagistică și impresii, alta pentru pregătirea dinților de sprijin pentru coroane și montarea unui pod temporar și alta pentru montarea podului permanent.

Medicul dentist vă poate sfătui cu privire la opțiunea cea mai potrivită pentru dvs. după examinarea stării dinților, a gingiilor și a maxilarului, precum și a stării generale a sănătății. Este important să informați medicul dentist dacă aveți orice afecțiuni cronice precum diabetul, care pot afecta vindecarea, precum și toate medicamentele pe care le luați.

Bifosfonații, care sunt administraţi pentru osteoporoză, au fost asociaţi cu un risc crescut de necroză maxilară (moarte osoasă) după o intervenție chirurgicală orală. Cu toate acestea, riscul este asociat în principal cu medicamente intravenoase cum ar fi zoledronat, în loc de medicamente cu administrare orală, cum ar fi alendronatul (Fosamax).

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră