Sindromul de apnee în somn afectează creierul copiilor!

29 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Sindromul de apnee în somn afectează creierul copiilor!

Episoadele de sindrom de apnee în somn (SAS) sunt mai frecvente la adulţi. Totuşi, inclusiv copii sunt afectaţi de SAS şi consecinţele nu sunt deloc simple. Potrivit cercetătorilor americani, SAS ar putea provoca o reducere a materiei cenuşii din unele zone ale creierului, transmite site+ul destinationsante.

SAS este caracterizat prin întreruperi (apnei) şi/sau diminuări (hipopnee) repetitive ale fluxului de aer nasobucal în timpul somnului, fiecare cu o durată de minim zece secunde, notează dr. Emilia Genoveva Ciomu, medic primar pneumologie. 

Potrivit Fundaţiei Somnului din Canada, când  sindromul de apnee în somn îi afectează pe copii, acesta poate avea trei consecinţe: o scădere a nivelului oxigenului în sânge (hipoxie), o creştere  neregulată a nivelului de dioxid de carbon în sânge (hipercapnie) şi, în final, o fragmentare şi, deci, o scădere a calităţii somnului.  În plus, cercetătorii de la Universitatea din Chicago mai adaugă o consecinţă. Potrivit acestora SAS afectează în mod direct creierul copiilor.

Pentru a verifica, cercetătorii au ales 16 copii cu vârste între 7 şi 11 ani, suferinzi de sindromul de apnee în somn. Copiii au efectuat o serie de teste pentru evaluarea calităţii somnului, teste cognitive, IRM... Apoi, rezultatele acestor teste au fost comparate cu cele aparţinând unui grup de control.

Cercetătorii au constatat că tinerii afectaţi de SAS prezentau o reducere a materiei cenuşii în mai multe zone ale creierului implicate în procesul vorbirii, logicii, mişcării etc.  

Consecinţele directe ale acestei pierderi a materiei cenuşii  sunt greu de măsurat, spun autorii studiului.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră