Spitalul MS Curie: Anul acesta, faţă de 2015, s-a dublat numărul cazurilor de sindrom hemolitic

29 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Spitalul MS Curie: Anul acesta, faţă de 2015, s-a dublat numărul cazurilor de sindrom hemolitic

"Avem trei cazuri, la secţia de nefrologie. Doi sunt din Craiova și unul din București. Toți trei au vârsta în jur de un an. Două sunt fetițe și unul băiețel. Unul dintre cei trei copii este în stare foarte gravă, iar un altul prezintă anemie severă, însă nu este dializat. Doi sunt dializați peritoneal. Un copil din Craiova este în plină derulare a fazei neurologice a bolii", spune doctor Mihaela Bălgrădean.

În legătură cu prognosticul, prof. dr. Bălgrădean ne-a precizat că nu se poate pronunţa, deoarece în aceste cazuri complicaţiile pot intervenţi în orice moment. În schimb, prof. dr. Bălgrădean spune că aceşti copii vor rămâne în spital între 3 şi 4 săptămâni.

Sindromului hemolitic uremic  este provocat de un tip de toxină foarte agresivă din bacteria E.coli, e o bacterie larg răspândită în natură, care se găsește ăn mod normal ăn intestinul omului şi animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infecții urinare. Prezenţa acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia şi trebuie evitat consumul pentru băut şi prepararea hranei.

Infecția apare în urma ingestiei de STEC, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecții sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente şi nu sunt curățate între utilizări.

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean atrage atenţia că, de la jumătate lunii ianuarie a acestui an şi până la finalul lunii septembrie, la Spitalul "MS Curie" au fost diagnosticate 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic, în timp ce pe tot parcusul anului 2015, au fost 15 cazuri. 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră