Scăderea ratei de vaccinare împotriva rujeolei provoacă o revenire a bolii la nivel mondial

23 Apr 2019 | scris de A.V.
Scăderea ratei de vaccinare împotriva rujeolei provoacă o revenire a bolii la nivel mondial

În 2000, rujeola a fost declarată eliminată în Statele Unite, când nu a mai fost observată o transmitere susținută a virusului timp de mai mult de 12 luni. Astăzi, SUA și multe alte țări care eliminaseră, de asemenea, boala se confruntă cu epidemii de rujeolă din cauza scăderii ratei de vaccinare, potrivit sciencedaily.com.

Fără reînnoirea eforturilor de vaccinare împotriva rujeolei, boala poate reveni cu forță maximă, potrivit unui nou comentariu publicat în ”New England Journal of Medicine” de experții în boli infecțioase de la Institutul Național de Alergie și de Boli Infecțioase (NIAID), din SUA, citat de sciencedaily.com.

Rujeola sau pojarul este o boală extrem de contagioasă transmisă prin picături salivă și secreții nazale pe care persoana infectată le răspândește în aer prin tuse, strănut, vorbire sau râs și care pot rămâne în aer timp de până la două ore.

Prezentă cel mai frecvent la copiii mici, boala se caracterizează prin febră, stare generală de rău, congestie nazală, conjunctivită, tuse și o erupție cutanată roșie. Majoritatea persoanelor afectate de rujeolă se recuperează fără complicații în decurs de o săptămână.

Cu toate acestea, pentru sugari, persoanele cu deficiențe imune și alte categorii de populație vulnerabile, consecințele unei infecții cu rujeolă pot fi severe. Pot apărea complicații, inclusiv pneumonie, encefalită, alte infecții secundare, orbire și chiar moarte.

Înainte de elaborarea vaccinului împotriva rujeolei, boala ucidea între două și trei milioane de oameni anual în întreaga lume. Astăzi, rujeola provoacă încă peste 100.000 de decese la nivel global în fiecare an.

Rujeola poate fi prevenită cu un vaccin care este atât eficient cât și sigur. Fiecare complicație și deces legate de rujeolă este o ”tragedie care poate fi prevenită și care ar fi putut fi evitată prin vaccinare”, scriu autorii.

Unii oameni sunt reticenți în a-și vaccina copiii pe baza informațiilor greșite despre vaccin, despre care cred că ar mari riscul de autism.

Aceasta este însă o informație falsă și dovedită ca eronată, susțin experții în boli infecțioase de la Institutul Național de Alergie și de Boli Infecțioase.

Doar un număr foarte mic de persoane au contraindicații medicale valabile pentru vaccinul rujeolic, cum ar fi anumite imunodeficiențe, dar aproape toată lumea poate fi vaccinată în condiții de siguranță.

Atunci când nivelul ratei de vaccinare scade, umbrela de protecție oferită de imunitatea de grup (protecția indirectă care rezultă atunci când un procent suficient de ridicat al comunității este imună la boală) slăbește și pune copiii mici nevaccinați și persoanele imunocompromise la un risc mai mare.

Acest lucru poate avea consecințe dezastruoase asupra populației. Autorii descriu un caz în care un singur copil cu pojar a infectat 23 de alți copii într-o clinică de oncologie pediatrică, rata decesului fiind în acest caz de 21%.

Dacă ratele de vaccinare continuă să scadă, izbucnirea rujeolei poate deveni și mai frecventă, o perspectivă pe care autorii o descriu că fiind ”alarmantă”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră