Femeia însăcinată: Tsunami hormonal și modificări la nivelul creierului

30 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Femeia însăcinată: Tsunami hormonal și modificări la nivelul creierului


Un studiu publicat în revista Nature neurosciences (numărul din luna decembrie) demonstrează modificările care au loc la nivelul creierului femeii însărcinate. Cu ajutorul imagisticii medicale, cercetătorii au constatat că sarcina provoacă modificări ale dimensiunii și structurii materiei cenușii. Modificări cerebrale similare au fost deja observate în perioada pubertății.

Pentru a obține aceste rezultate, un grup de specialiști de la unitatea de cercetare în științele cognitive din cadrul Universității din Barcelona au studiat IRM-urile cerebrale realizate înainte și după sarcină, în cazul a 25 de femei însărcinate cu primul copil. Apoi, cercetătorii au comparat IRM-urile aparținând la 19 bărbați deveniți tați pentru prima dată cu IRM-urile aparținând la 17 bărbați și 20 de femei care nu au avut copii.

Femeile însărcinate prezentau o diminuare a materiei cenușii în zonele asociate cu aptitudinile sociale (percepția, interpretarea dorințelor, emoții, intenții etc.). Aceste modificări sunt valabile în cazul tuturor femeilor însărcinate, chiar și în cazul celor care au efectuat fertilizare in vitro.

Stefania Maccari, neurobiolog în cadrul laboratorului de neuroștiințe al compartimentului din Lille, spune că aceste modificări se traduc prin capacitatea de adaptare a creierului, care trebuie să facă față strestului enorm provocat de tsunami-ul hormonal din perioada sarcinii. Această reducere a materiei cenușii nu ar avea consecințe asupra capacităților cognitive ale mamei, ne asigură cercetătorii.

De altfel, femeile însărcinate au obținut rezultate bune, echivalente cu cele ale grupului-martor la o serie de teste specifice. Aproape toate aceste diminuări ale materiei cenușii se mențin aproximativ doi ani după naștere. Singurul hipocampul, regiunea asociată cu memoria, revine la volumul inițial.

Potrivit Elseline Hoekzema, autorul principal al articolului, aceste modificări indică un mecanism sinaptic sau sinapsele slăbite sunt eliminate, lăsând locul rețelelor neuronale cele mai eficiente și specializate. Adică, așa cum explică Stefania Maccari, creierul trece de la cantitate la calitate și se pregătește pentru un comportament maternal. Alți autori ai studiului susțin că acest model ar putea fi folosit pentru a prognoza atașamentul mamelor față de prunci.

Autorii au observat o mărire a activității neuronale în unele zone cerebrale modificate în perioada sarcinii, când mamele priveau fotografii cu proprii lor prunci, dar nu și atunci când priveau fotografii cu alți bebeluși.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră