Salvia: Contra balonării, mătreții, durerilor menstruale, febrei, stărilor gripale....

25 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Salvia: Contra balonării, mătreții, durerilor menstruale, febrei, stărilor gripale....

Salvia este o plantă miraculoasă, din familia Lamiaceae, care cuprinde cel puțin 900 de specii. Majoritatea sunt cultivate pentru frumusețea florilor. Dintre acestea, doar trei specii au atras atenția cercetătorilor. Mult timp, Salvia officinalis a fost considerată un panaceu. Denumirea ei latină a atras respectul, romanii antici botezând-o cu un nume ce își are rădăcina în verbul a salva. Regele Soare, Louis XIV, sorbea, în fiecare dimineață, un decoct din salvie, pentru a beneficia de proprietățile digestive, depurative și antiseptice ale salviei. 

Menopauză

Din salvie, ca de altfel din majoritatea plantelor aromatice, se extrage un ulei esențial, recunoscut pentru efectul lui similar estrogenilor. Totuși, trebuie reținut că salvia este bogată  într-o substanță care poate provoca crize de epilepsie. De aceea, se recomandă ulei esențial din Salvia sclarea L. pentru remedierea problemelor hormonale, a simptomelor sindromului premestrual sau a bufeurilor. O altă varietate de salvie, exotică, Salvia divinorum, are efect psihotrop (halucinogen), fiind folosită în ritualurile karmice. 

Atenție la modul de folosire

Salvia este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Uleiul esențial de Slavia officinalis trebuie folosit numai cu avizul medicului. Înainte de a-l folosi, puneți câteva picături la încheietura brațului (cot) și dacă, după 5-10 minute nu apare o pată roșie, atunci e în regulă. Evitați contactul ochilor cu acest ulei. Respectați modul de folosire precizat în prospect. 

Balonări

Iată un decoct foarte eficient contra balonărilor. Într-un pahar de apă, turnați 2 ml de tinctură de Salvia officinalis, 5 ml de tinctură de rozmarin (Rosmarinus officinalis L.) și 3 ml de tinctură de măghiran (Origanum majorana L.). Amestecați și beți acest preparat de trei ori pe zi, timp de 5-7 zile. 

Transpirație

Salvia officinalis este recomandată persoanelor care transpiră mult, deoarece are efect astringent. 150 mg de extract din Salvia officinalis, sub forma de comprimate, de 3 ori pe zi, timp de 15 zile. Faceți o pauză de 15 zile și reluați tratamentul 15 zile. 

Dureri menstruale

La încheietura mâinii puneți trei picături de ulei esențial din Salvia sclarea L., 2 picături de ulei esențial de mușețel (Chamaemelum nobile L.), 2 picături de ulei esențial de ylang-ylang (Cananga odoranta Lam.) și aproximativ 5 ml de macerat din uleiuri de sunătoare. Amestecați bine și, apoi, masați în zona de sub abdomen de 3-4 ori pe zi, 2 zile înainte de ciclu și 2 zile după.  

Infuzie bună la toate

Un cocteil din trei plante poate fi o soluție în stări febrile, sindromul gripal, digestie dificilă... Pentru aceasta iată rețeta: amestecați 15 g de frunze de Salvia officinalis, 15 g de cimbru (Thymus vulgaris) și 20 g de rozmarin (Rosmarinus officinalis L.) într-un litru de apă în clocot. Lăsați să infuzeze, acoperit, 10-15 minute. Beți 3-4 cești zilnic, înainte cu 3 ore de culcare, timp de 8  zile. Infuzia poate fi folsită ca apă de gură. 

Anti-mătreață 

Infuzia de Salvia officinalis este indicată contra mătreții. În plus, infuzia oferă strălucire părului după ce a fost șamponat. Pentru a obține această infuzie amestecați 50 g de frunze de Salvia officinalis L. într-un litru de apă fierbinte. Lăsați să infuzeze timp de 10-15 minute. Folosiți infuzia după ce părul a fost spălat cu șampon, de 2-3 ori pe săptămână, timp de o lună. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră