România, singura ţară din UE unde anticolagulantele orale de ultimă generaţie nu sunt compensate!

24 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
România, singura ţară din UE unde anticolagulantele orale de ultimă generaţie nu sunt compensate!

În prezent, România este singura ţară europeană unde medicamentele anticoagulante orale de ultimă generaţie nu se compensează, avertizează dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.  

Luni de dimineaţă, înainte de conferinţa de presă consacrată sănătăţii creierului, dr. Tatu-Chiţoiu şi-a vizitat pacienţii din terapia intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca. Este vorba de patru pacienţi cu infarct, dintre care doi cu fibrilaţie atrială (FA) şi care în trecut au făcut  accident vascular cerebral (AVC) ischemic. De altfel, aşa cum spune dr. Tatu-Chiţoiu, „zilnic, ne confruntăm cum FA şi AVC  ischemic. Dar teama în cazul pacienţilor cu FA nu este fibrilaţia, ci AVC embolic”, subliniază dr. Tatu-Chiţoiu.  

Potrivit studiului InterStroke, 15% din totalul AVC-urilor apar pe fondul FA . Aceste accidente sunt mai severe decât cele care nu se asociază cu fibrilaţia atrială. "Trebuie să prevenim ca pacienții să facă fibrilație atrială, să-i educăm în tratamentul pe care îl fac ei și tratamentul coagulant, subliniază dr. Chiţoiu-Tatu. 

Începând cu 2012, ghidurile Societăţii Europene de Cardiologie au recunoscut întâietatea noilor anticoagulante orale în prevenţia AVC la pacienţii cu FA, considerând că acestea au eficacitate mai mare şi sunt cost-eficiente, în comparaţie cu alternativele clasice. 

În prezent, 27 din 28 de ţări europene compensează tratamentul cu noua generaţie de anticoagulante orale. 

„Am încercat să convingem autoritățile că pacienții din România au nevoie de aceeași abordare ca și pacienții din alte țările europene, respectiv să aibă acces la acest tratament anticoagulante orale. România, din păcate, este una dintre puținele țări, dacă nu singura, în care aceste medicamente, anticoagulante orale, nu sunt pe lista de compensate. Aici ne creează și nouă medicilor și pacienților un sentiment de frustrare (...) Aceste tratamente sunt extrem de eficiente. (...) Dacă vrem într-adevăr să reducem cifra de mortalitate prin accidente vasculare cerebrale trebuie neapărat ca pacienții noștri să aibă acces la aceste medicamente, care previn aceste complicații", avertizează  dr. Gabriel-Chițoiu.

Anticoagulantele de tip nou prezintă o serie de avantaje pentru pacient: scade numărul efectelor secundare şi se înregistrează mai puţine hemoragii, comparativ cu anticoagulantele clasice.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră