Record mondial: România şi-a propus să bată Germania prin organizarea celui mai mare curs de resuscitare

06 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Record mondial: România şi-a propus să bată Germania prin organizarea celui mai mare curs de resuscitare

Cursul este programat la sfâşitul lunii mai, pe Arena Naţională, unde cel puţin 11.900 de voluntari vor fi iniţiaţi în manevrele de resuscitate de instructori, cadre medicale din spitale, de pe salvări, ambulanţe etc.

Cursanţii vor învăţa de la cei aproximativ 600 de instructori evaluarea unui pacient, recunoaşterea stopului cardio-respirator, compresiile toracice şi ventilaţia. Alături de un cadru medical, fiecare participant va aplica pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare. Performanța cursanților va fi atestată ca record mondial de specialiștii Guinness World Records. În acest sens, un reprezentant GWR va fi prezent pe Arena Națională, în ziua evenimentului.

Actualul record, deţinut de Germania, înregistrat în 17 septembrie 2013, a însemnat participarea la cursul de resuscitare a 11.840 de voluntari.

"Chiar dacă nu va fi un record Guinness, pentru noi va fi un record, iar pentru Bucureşteni va fi un avantaj. Numărul minim de participanţi ca să poată fi stabilit un record este de 11.900. Noi nu urmărim recordul, ci să educăm cât mai mulţi oameni în domeniul resuscitării, spune dr. Crisian Grasu.

Resuscitarea corectă la momentul potrivit înseamnă viaţă. Dovadă este celebrul Gabriel Cotabiţă, care se bucură, în continuare, de viaţă, pentru că, directorul hotelului unde el a avut probleme i-a acordat primul ajutor, resuscitându-l, spune dr. Grasu.  

Trebuie spus că acesta este al doilea eveniment de acest gen organizat în Bucureşti. În 26 iulie 2011, pe stadionul Dinamo, 7.402 voluntari au participat la cursuri de resuscitare. 

110 ani de Ambulanţă la Bucureşti

Doctorul Cristian Grasu precizează că evenimentul de la București ce ar putea înscrie România în Cartea Recordurilor prin organizarea celui mai mare curs de resuscitare, face parte din seria acţiunilor iniţiate cu prilejul împlinirii în acest an a 110 ani de la înființarea Ambulanței.

"Serviciul de Ambulanță București-Ilfov este Societatea de Salvare din București din 1906. Societatea de Salvare din București a fost prima salvare din statul român și a fost înființată pe 28 iulie 1906", a precizat Cristian Grasu.

Rata de resuscitare "alarmant de mică"

Doctor Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), atragte atenţia că, la noi, rata de resucitare este foarte mică. 

"În 2014, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a efectuat 424.680 de cazuri, dintre care 2.692 de persoane au fost în stop cardio-respirator și din această cifră 59 de persoane au fost readuse la viață. În 2015, vorbim despre 447.939 de persoane asistate de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov din punct de vedere medical, iar numărul de stopuri cardio-respiratorii a fost de 2.750. Dintre acestea, 108 persoane au fost readuse la viață. Rata de resuscitare în România este de 3,92%, alarmant de mică", precizează managerul SABIF, doctor Alis Grasu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră