Regimul Sati sau a slăbi mâncând puţin, de 5-6 ori pe zi

01 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Regimul Sati sau a slăbi mâncând puţin, de 5-6 ori pe zi

Comparativ cu alte regimuri restrictive, Sati recomandă cinci-şase mese zilnic. Aportul necesar de calorii este calculat în funcţie de vârstă, sex, starea generală de sănătate şi de activitatea fizică proprie fiecărei persoane. Acesta este considerat un mod simplu de a oferi corpului ceea ce are nevoie: nici mai mult, nici mai puţin.

Beneficii
Scăderea în greutate este diferită şi depinde de fiecare persoană. Totuşi, nutriţioniştii estimează că, în medie, într-o săptămână se pierd între 800 şi 1.000 de grame. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că efectele sunt durabile. Deoarece datorită acestui regim, persoana respectivă nu suferă din cauza restricţiilor: ea beneficiază de cinci mese şi nu este înfometată. Regimul Sati facilitează modificarea obiceiurilor alimentare ţinând seama de particularităţile fiecărei persoane.
5-6 mese pe zi
În India, micul dejun este masa cea mai importantă din zi. Dar nu numai micul dejun, ci şi prâzul, şi cina sunt respectate. Importantă este respectarea următorului principiu: a oferi necesarul de nutrienţi în cantităţi mici, din trei în trei ore, astfel încât corpul să aibă energie în mod constant şi a se evita riscul ca glucidele să se transforme în grăsimi.
Un fruct înainte de fiecare masă
Fructele sunt esenţiale în acest regim. Un alt principiu de bază: mâncaţi un fruct înainte cu aproximativ o jumătate de oră de fiecare masă. Fibrele pe care le conţin fructele permit crearea senzaţiei de stomac plin şi, în felul acesta, ne opreşte de la tentaţia de a înfuleca totul din farfurie.
A evita carnea
Ştim că, în India, vaca, inclusiv boul, sunt animale sacre şi interzise consumului. Regimul Sati propune eliminarea aportului de carne roşie sau de a limita la două-trei porţii pe săptămână, preferabil din carne albă.
Varietate de preparate
Nu mâncaţi acelaşi preparat două zile la rând. De ce? Fiecare aliment are un aport energetic propriu. Astfel, pentru a conserva starea fizică şi psihică bună, este necesar să variem felurile de mîncare.
A bea apă sau ceai
Regimul Sati pledează pentru apă şi ceai pentru asigurarea unei bune hidratări. În schimb, dezaprobă consumul de cafea, băuturi acidulate şi, mai ales, consumul de alcool, deoarece dezechilibrează organismul.
Limitarea cantităţilor
Regimul Sati spune stop farfuriilor supraîncărcate şi ne recomandă să nu mâncăm pe săturate, deoarece provoacă un dezechilibru, iar a mânca lacom contribuie la acumularea de kilograme.
Alimente şi băuturi la temperatura ambientului
Pentru a fi uşor digerate, alimentele şi băuturile trebuie consumate la temperatura camerei.
A mânca liniştitstres
Cei care respectă principiile regimului Sati, trebuie să ţină seamă că emoţiile influenţează procesul de digestie. A mânca într-un spaţiu zgomotos, aglomerat exacerbează stresul, starea de anxietate şi, implicit, favorizează luarea în greutate.
Şi, totuşi, ce mâncăm
În afară de carne roşie, aproape totul este permis, dar în cantităţi rezonabile. De asemenea, este necesar să reduceţi aportul de grăsimi, în schimb nu va abţineţi de la condimente. Iată cum arată o zi cu regimul Sati. La micul dejun: 2 tartine din pâine integrală, un iaurt degresat, 1-2 ouă şi un ceai. La prânz: un bol de orez sau cereale cu condimente (şafran, cury...), legume preparate în aburi, câţiva (10) creveţi cu usturoi. La cină: file de peşte cu garnitură de orez şi legume.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră