Atenţie! O cremă cu indice de protecţie solară 100% nu ne protejează 100% de insolaţie

19 Iun 2015
Atenţie! O cremă cu indice de protecţie solară 100% nu ne protejează 100% de insolaţie
 Multe dintre persoanele care folosesc creme de protecţie solară nu ştiu mare lucru despre factorii de protecţie solară, susţine un studiu publicat în revista medicală JAMA Dermatology. Dar lipsă de informaţii corecte explică numărul mare de insolaţii suferite la plajă. Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine de Chicago (SUA) au chestionat 114 pacienţi dintr-o clinică pentru a stabili ce ştiu aceştia despre indicele de protecţie solară. Rezultatele colecate indică faptul că, anul trecut, 80% dintre pacienţii chestionaţi au cumpărat o cremă de protecţie solară, 75% o folosesc pentru prevenirea arsurilor pielii şi 66% pentru a evita apariţia unui cancer de piele. Participanţii la studiu au ales crema solară în funcţie de trei criterii: indicele de protecţie solară cel mai mare, formula hipoalergică şi rezistenţa la apă şi transpiraţie. S-ar părea că voluntarii la acest studiu sunt chiar bine informaţi. Totuşi, ei nu prea ştiu ce au cumpărat. Rezultatele studiului arată că mai puţin de 40% dintre participanţi erau gată să explice în ce mod sunt protejaţi de cremele solare în timp ce 43% nu înţelegeau ce înseamnă factori de protecţie solară. Astfel, mulţi participanţi la studiu erau convinşi că folosind crema solară pot sta la plajă oricât, oricum şi oricând.

Doctorul Roopal Kundu, dermatolog şi autorul principal al acestui studiu, spune că o cremă cu SPF 100 (factor de protecţie solară) asigură protecţie 100%, cu condiţia să evităm expunerea intensă şi prelungită la soare.

Razele ultraviolete au trei tipuri de manifestare în funcţie de lungimea undelor: UVA, UVB şi UVC.

 Ultravioletele de tip C sau UVC sunt cu lungimea de undă cea mai scurtă (lungimi de undă între 190 şi 290 nm (UVB având 290-320 nm, iar UVA, între 320 şi 380 nm) şi cu cel mai pronunţat risc pentru organism. Dar UVC sunt cel mai frecvent absorbite în atmosferă, ceea ce le face mai puţin dăunătoare decât  UVA şi UVB. 

Ultravioletele de tip B sau UVB (au o lungime intermediară şi sunt mai puternice la amiază şi vara, pot fi filtrate de nori şi blocate de sticlă) cauzează arsuri solare, pete maronii, cancerul de piele. Ultravioletele de tip A sau UVA (sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii) pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, leziuni oculare şi la dereglări ale sistemului imun. Ambele tipuri de radiaţii (UVA şi UVB) măresc riscul apariţiei cancerului de piele.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră