Legea publicităţii la medicamente: Respinsă, criticată şi împinsă în zona suplimentelor alimentare şi a teleshopping-ului

04 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Legea publicităţii la medicamente: Respinsă, criticată şi împinsă în zona suplimentelor alimentare şi a teleshopping-ului


Iulian Petre, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, este de părere că publicitatea la medicamente nu reprezintă o problemă, ci altele sunt problemele prioritare: accesul pacienţilor la medicamente, serviciile medicale inaccesibile multor pacienţi, lipsa de informaţii, exportul paralel la medicamente, automedicaţia etc. „Eu m-aş uita mai mult la acele suplimente alimentare care promit că te vindecă de orice boală, la publicitate la unele alimente-minune pentru inimă, de exemplu”, spune Iulian Petre.

Dublarea cu alte legi

În opinia lui Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), legea publicităţii la medicamente se dublează cu alte legi care sunt în vigoare, creând mai multă confuzie pe piaţa farmaceutică şi, din păcate, lucrul acesta este foarte greu de înţeles de factorii de decizie de la nivel parlamentar. În această lege sunt aspecte care se bat cap în cap cu ceea ce este exprimat în legea nr. 95 sau în celelalte acte normative, care reglementează funcţionarea pieţii de OTC-uri. Această lege ne loveşte ca pe orice alt agent economic ce nu poate să-şi facă publicitate pentru produsele pe care le pune pe piaţă. Sunt produse destul de asemănătoare şi pentru a putea să le vinzi, să te poziţionezi într-un anumit fel pe piaţă trebuie să ai posibilitatea să faci publicitate pentru genul acesta de produse”.
În ceea ce priveşte taxele, directorul executiv ARPIM spune că „sunt uriaşe” în ansamblul pieţei de medicamente, piaţa de OTC-uri reprezintând aproximativ 20% din totalul pieţei farmaceutice. „Deci este relativ simplu să cuantificăm: 20% din totalul taxelor plătite de industria farmaceutică sunt reprezentate de taxele la OTC-uri. Pentru economie, pentru industria de advertising, pentru televiziuni reprezintă o sursă extrem de imporantă de venituri, noi estimăm între 15-20% din veniturile lor vin dinspre zona pharma.

Reclama la reţelele de farmacii
Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, este convins că proiectul privind publicitatea la medicamente va intra în circuitul legislativ şi în proporţie de 99% el va fi respins. „Trebuie să respingem această propunere legislativă trimisă la reexaminare şi se va întâmpla, pentru că lasă complet nereglementată problema suplimentelor alimentare, interzice reclama la OTC-uri (medicamente fără prescripţie medicală – n.r.), fără să ţină seama de o serie de realităţi. (...) Mai avem o problemă – şi este o problemă extrem de serioasă – reclamele la reţelele de farmacii. Cred că trebuie gândită un pic separat de problematica reclamei la medicamente, OTC-uri şi suplimente alimentare”, a afirmat senatorul PSD.
De asemenea, senatorul PSD a adus în discuţie teleshoppingul, „zona cea mai penibilă, riscantă şi oripilantă din punct de vedere profesional”.

Farmaciştii

Fără îndoială, singurii care susţin existenţa unui act normativ riguros, chiar aspru este Colegiul Farmaciştilor din România. În acest sens, CFR consideră exemplar modelul legii privind reclama medicamentului în vigoare în Polonia, care într-un singur an a adus la sistemul medical aproximativ 400 de milioane de euro. Vicepreşedintele CFR, Clara Popescu, farmacist, este de acord că legea publicităţii la medicamente trebuie revizuită, pentru că există mai multe acte normative care o reglementează. „Dar trebuie să se interzică reclama la farmacii, orice reclamă mascată, care induce ideea falsă că medicamente gratuite şi compensate se pot procura numai dintr-o anume farmacie sau lanţ de farmacii, în condiţiile în care ele sunt gratuite şi compensate în toate farmaciile.
Legea privitoare la publicitatea explicită la medicamente a fost trimisă spre reexaminare la Parlament.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră