Proteina care măreşte eficienţa vaccinurilor

10 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Proteina care măreşte eficienţa vaccinurilor

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit o proteină care contribuie la mărirea eficienţei vaccinurilor şi, totodată, furnizează o protecţie contra unor boli, cum este cancerul. În general, vaccinurile pot să mărească producţia de anticorpi sau să stimuleze celulele (numite celule T cytotoxice) să atace direct agentul patogen responsabil. 

Cercetătorii de la şcoala de medicină a Universităţii din Boston au purificat o proteină aflată în afara bacteriilor (miningidis de Neisseria) şi au folosit-o pentru a provoca un răspuns mai eficient la vaccinare. Proteina, numită PorB, este unică, deoarece acţionează  pe ambele paliere. 

Acest vacin ar avea capacitatea de a ajuta organismul să-şi folosească propriile arme pentru a lupta contra bolilor, cum sunt cancerul, HIV sau gripa, explică autorul principal al studiului, Lee Wetzler, profesor de medicină şi microbiologie la Universitatea din Boston. În acest studiu, publicat în Scientific Reports, cercetătorii au folosit două modele experimentale. În primul model s-a făcut o vaccinare cu un antigen şi PorB mixt, în timp ce în al doilea model s-a administrat doar antigelul. Modelul care a primit PorB a avut o creştere a numărului celulelor activate în ganglionii limfatici şi un spor în producţia de celule T citotoxice, comparativ cu vaccinarea numai cu antigen. Studiul nostru aprofundează înţelegerea generală a modului în care adjuvanţii din vaccinuri modulează răspunsurile imunitare.

Formula antigen şi PorB provoacă reacţii celulare la periferie şi în ţesutul limfoid care sunt esenţiale pentru procesul de protecţie faţă de numerose boli infecţioase şi chiar faţă de alte boli, cum este cancerul, subliniază profesorul Wetzler. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră