Prof. dr. Monica Pop: Picăturile de ”albire” a ochilor pot avea urmări periculoase: tahicardie, extrasistole, sindrom de ochi uscat...

29 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Monica Pop: Picăturile de ”albire” a ochilor pot avea urmări periculoase: tahicardie, extrasistole, sindrom de ochi uscat...

Prof. dr. Monica Pop atrage atenția, într-o postare pe facebook, asupra riscurilor la care ne putem expune dacă folosim picături vasoconstrictoare oculare (care ”albesc” ochiul) și face un apel la CNA de a nu mai accepta reclame la produse care pot afecta sănătatea populației.  

”NU FOLOSIȚI picături vasoconstrictoare oculare (care "albesc" ochii), decât în foarte rare situații, numai la recomandarea specialistului (deși eu nu am văzut până acum vreuna recomandată de colegii mei oftalmologi)!
"Recomandările" cele mai multe sunt de la prieteni, cunoștinte, vecini sau chiar de la farmacie, inadmisibil în secolul 21!!, scrie prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice. 

Specialistul avertizează că picăturile oculare care ”albesc” ochiul pot avea ”urmări periculoase : tahicardie, extrasistole, sindrom de ochi uscat, creșterea presiunii intraoculare, creșterea tensiunii arteriale, agitație, agravarea hipertiroidiei, a glaucomului crize cardiace etc.!
Sunt picături cu puternic caracter comercial, fără nici un efect benefic asupra ochilor, dimpotrivă, și cu prea multe efecte negative!”.

Prof. dr. Monica Pop subliniază că aceste picături sunt STRICT CONTRAINDICATE în multe situații : extrasistole, tahicardie, hipertensiune, glaucom, stări de agitație, sindrom de ochi uscat (pe care îl pot chiar genera), hipertiroidie, boli metabolice, conducători auto etc.  Efectul lor e de scurtă durată (1-2 ore), dupa care "înroșirea" revine, chiar mai accentuată!, explică specialistul.

Prof. dr. Monica Pop transmite că face aceste precizări pornind de la un caz concret: ”zilele trecute, o persoană publică (și prietenă), care trebuia să intre într-un "rol" public, nu ar fi avut un incident serios după ce și-a pus aceste picaturi, pe motiv că nu a prea a dormit și că are "ochii cam roșii"! A început o tahicardie cu extrasistole, amețeală și panică, de teamă că nu va mai putea continua. A depășit dificil (...)”, situația. 

De asemenea, specialistul consideră că ”CNA ar trebui să accepte numai reclamele NE-nocive, oricât ar plăti firmele cu distribuții "comerciale".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră