Prof. dr. Mircea Beuran: Şeful de secţie, responsabil de prosoape şi detergenţi sau de actul medical !?

02 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Mircea Beuran: Şeful de secţie, responsabil de prosoape şi detergenţi sau de actul medical !?

În comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a dezbătut, joi, OUG 79/2016 privitoare la funcţiile de conducere din spitale, propusă de fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu. 
La dezbatere au participat rectori ai universităţilor de medicină, reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniu, experţi. 

Fără politizare

Profesorul doctor Mircea Beuran, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), care a participat la această dezbatere, a susţinut necesitatea de a se preciza foarte clar care sunt atribuţiile managerului, directorului medical, şefului de secţie. De asemenea, trebuie să se armonizeze legea sănătăţii cu legea educaţiei, ambele Ministere să se pună de acord, „pentru că în universităţile de medicină facem şi cercetare, şi învăţământ, şi asistenţă medicală", a spus prof. dr. Beuran.

Referindu-se la fucnţia de şef de secţie, prof. dr. Beuran spune că, potrivit noii OUG, acesta ar putea să facă numai administraţie (prosoape, mături, detergenţi), deşi el are răspundere pentru actul medical.

Profesorul Mircea Beuran speră ca dezbaterea şi conţinutul acestui act să nu fie politizat. 

Lucrurile bune vor fi menţinute

Preşedintele Comsiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a anunţat, la finalul acestei dezbateri, că  amendamentele vor fi analizate şi că ordonanţa va fi modificată, dar ”lucrurile bune” vor fi menţinute.

Iniţiatorul acestei ordononanţe, fostul ministru Vlad Voiculescu, care a participat la această dezbatere, speră că deputaţii nu  vor modifica ordonanţa şi chiar dacă o vor face vor argumenta „în mod onest şi riguros”.

OUG 79/2016 prevede extinderea incompatibilităților pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director — director medical, director financiar-contabil — astfel încât aceste funcții au devenit incompatibile cu cele de conducere, administrare și control în partide politice sau societăți comerciale. Aceasta prevede și extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu: "deținerea de către soțul/ soția, rudele ori a finii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de manager". 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră