Prof. dr. Dragoş Vinereanu: Avem un deces pe oră din cauza insuficienței cardiace!

20 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Dragoş Vinereanu: Avem un deces pe oră din cauza insuficienței cardiace!

Prof. dr. Dragoş Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, atrage agenția că, în țara noastră, comparativ cu cancerul, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare. Astfel, anual, aproximativ 45.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficienţă cardiacă, bolile cardiovasculare deținând 60% în ansamblul mortalității. 

"În România, decesele cardiovasculare răspund de 60% din mortalitate. Dacă este să comparăm cu cancerul, în România mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer. (...) Mortalitatea prin boli cardiovasculare este în mod evident principala cauză a acestei speranţe de viaţă reduse, care, în fapt, este cu circa zece ani mai redusă decât în majoritatea ţărilor din UE. Doar Bulgaria mai este la acelaşi nivel cu noi. (...) Peste 560.000 de pacienţi, adică circa 4,7% din populaţia de peste 35 de ani, are diagnosticul de insuficienţă cardiacă. În plus, sunt mulţi alţi pacienţi care nu sunt depistaţi încă. Ei au boala, dar nu sunt depistaţi. Circa 45.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insuficienţă cardiacă", a precizat  prof. dr. Vinereanu., în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

Anul trecut, în țara noastră, 344.000 de pacienţi au fost internaţi cu diagnosticul principal sau secundar de insuficienţă cardiacă.

"Avem un deces pe oră. În spital, un om moare în fiecare oră din cauza insuficienţei cardiace. Circa 15% din pacienţii cu insuficienţă cardiacă sunt respitalizaţi în primele 30 de zile după externare. O treime din pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor sau sunt respitalizaţi în primul an după externare", subliniază prof. dr.  Vinereanu.

Program de screening

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a referit în cadrul dezbaterii, la introducerea, până la sfârşitul anului, a unui program de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

Programul va avea o valoare de 25 de milioane de euro şi o durată de cinci ani.

"Practic, este un program de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Se va desfăşura în cabinetele medicilor de familie care vor fi plătiţi pentru asta. Cardiologii vor lua parte la acest program de screening. Va începe spre sfârşitul anului, este într-o singură etapă, lucrăm la el, l-am accesat", a spus ministrul Pintea.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră