Prof. dr. Alexandru Rafila: Din 100 de femei decedate zilnic, în România, 2 mor din cauza  cancerului de col uterin!

03 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila: Din 100 de femei decedate zilnic, în România, 2 mor din cauza  cancerului de col uterin!

Din 100 de femei decedate zilnic în România, 2 mor din cauza  cancerului de col uterin, avertizează prof. dr. Alexandru Rafila, anual, în ţara noastră, peste 4.000 de românce, cu vârste între 15 şi 44 de ani, primind acest diagnostic.     

Cancerul de col uterin este provocat de unele tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus transmis pe cale sexuală, infecţie frecventă la adulţii activi sexual.

Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre acestea având un risc oncogen crescut, iar două tipuri (mai exact, 16 și 18) sunt responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. 90% dintre cazurile înregistrate pentru această boală au fost provocate de genotipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58 . Infecția cu HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus”, explică prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit unui studiu realizat în septembrie 2016, 1 din 10 femei nu a fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani. 35% declară că au fost la medic mai rar decât o dată la 3 ani. De asemenea, 7  din 10 românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase ori pentru depistarea HPV (nici testul Babeș- Papanicolau, nici HPV- ADN).

Screening

Pentru prevenţia acestui tip de cancer, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi MSD România au lansat campania „Protejează-i aripile!”, principalul obiectiv fiind mărirea numărului femeilor care au acces la testarea gratuită Babeş-Papanicolau. Statistic, în ţara noastră sunt aproximativ 6 milioane de femei între 25 şi 64 de ani, care ar trebui să facă acest test periodic pentru detectarea bolii.

Dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului naţional de screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP, subliniază că „statisticile  la nivel internaţional se confirmă efectul pozitiv al unor astfel de programe: în ţări în care rata de acoperire a programelor de screening pentru cancerul de col uterin depăşeşte nivelul de 60%, precum Norvegia  (78,9%), Danemarca  (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii  (78,5%), în ultimii ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală, astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state”.

Vaccinare

Pentru prevenirea cancerului de col uterin, screening-ul şi vaccinarea sunt esenţiale. În prezent, există vaccinuri pe piața Uniunii Europene, care asigură protecţie împotriva a două, a patru  sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus papilloma.

Din 100 de femei care mor zilnic în România, 2 sunt din cauza cancerului de col uterin, o afecțiune ce poate fi prevenită. Campania de vaccinare este de foarte mare importanță. Însă trebuie o politică coerentă pentru a se asigura succesul vaccinării anti-HPV. Trebuie să ținem cont că medicul de familie este piesa principală în programele de screening și cele de vaccinare”, subliniază prof.dr. Alexandru Rafila.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră