Produs alimentar unic în lume, realizat de o româncă din Oradea

19 Dec 2022
Produs alimentar unic în lume, realizat de o româncă din Oradea Galerie foto (4)

O româncă din Oradea a prezentat, în premieră mondială, la un târg de alimente naturale, organizat la Londra, un produs alimentar unic în lume, de concepţie proprie.

De profesie inginer în industria alimentară, Simona Bişboacă, a declarat că a lucrat şapte ani, alături de soţul său, pentru a obţine acest produs, care seamănă cu o pastă de fructe ajunse la maturitate, bine coapte, din culturi ecologice certificate, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari, relatează Radio România Actualităţi, preluat de agenţia de presă RADOR..

În 2012, Simona Bişboacă a uimit  savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, cel mai puternic antioxidant denumit „Antioxi Vita" şi propolis dizolvat în apă, fără alcool.

Tot în acelaşi an, ea a participat, alături de soţul ei, Ioan Bişboacă, şi de fratele ei, Adrian Timar, la Salonul Internaţional de Invenţii în Agricultură şi Industrie Alimentară "Agroarca" din Croaţia, oraşul Slatina, unde a obţinut noi premii. Este vorba despre două plachete de aur. "Ne-am prezentat cu patru produse. Două dintre acestea, marmelada fără fierbere şi aditivul alimentar  natural, au fost expuse pentru prima dată. Marmelada crudă s-a bucurat de un succes neaşteptat ", declara atunci Simona Bişboacă.

De data aceasta, la Londra a fost vorba despre fructonată, un produc unic, obţinut fără zahăr, fără fierbere şi fără aditivi, din culturi ecologice. Fructonata este singurul preparat din fructe, concentrat în vid la temperatura de max 42°C, fără pasteurizare pentru păstrarea nutrienților, fitonutrienților și aromelor fructelor proaspete.

Fructonata poate fi consumată în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, în deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi.

La târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. 

Născută în Zalău, dar stabilită la Oradea de peste 20 de ani, Simona Bişboacă este unul dintre cei mai renumiţi inventatori din România. A adunat medalii şi premii pentru care mulţi oameni de ştiinţă o invidiază. Mai cu seamă că toată munca i se bazează pe propriile eforturi, nefiind niciodată angajata vreunei universităţi ori a unui institut de cercetare. Lucrează doar pentru Phenalex, firma pe care a înfiinţat-o împreună cu soţul ei, Ioan, scrie ebihoreanul.ro.

"Evoluţia mea a început în anul III de facultate, când am plecat cu o bursă Erasmus la Bologna", povesteşte Simona. Acolo şi-a ales ca materie de studiu enologia, domeniu care a preocupat-o şi după întoarcerea în România. Când se pregătea pentru absolvirea Facultăţii de Tehnologii Alimentare din Cluj-Napoca, cu gândul la ce a învăţat în Italia, a avut o revelaţie: analizând conţinutul de antioxidanţi din struguri şi din vin, a observat că există o diferenţă semnificativă, produsul final conţinând mult mai puţini antioxidanţi. "Mi-am dat seama că diferenţa era în ce se aruncă", explică Simona.

În 2009, Simona şi-a brevetat invenţia Antioxi Vita, iar apoi, în laboratorul său din Oradea, a început producţia, extinzându-şi totodată cercetările. Aşa a obţinut al doilea brevet, pentru Propolis Esenţa. "Pe piaţă se găseşte tinctură de propolis, care conţine alcool. Produsul meu este esenţa propolisului diluată în apă, un antibiotic natural pentru adulţi şi copii", explică aceasta.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră