Peste un miliard de persoane RISCĂ să sufere de această problemă. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

22 Mai 2015
Peste un miliard de persoane RISCĂ să sufere de această problemă. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății
Un miliard. Este numărul impresionant de indivizi care vor avea cel mai probabil probleme cu auzul în viitorul apropiat. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii, iar Organizația Mondială a Sănătății trage semnalul de alarmă, scrie 7sur7.be. Cauza? Muzica pe care o ascultăm la volum în căști, la un volum prea mare. Aparatele audio portabile, incluzând aici și telefoanele mobile cu funcție de mp3 player sau de radio FM, dar și nivelul sonor al multora dintre festivalurile de muzică, de exemplu, sunt principalii factori de risc. Un nivel sonor de 120 de decibeli, timp de câteva ore, de exemplu, este ceva obișnuit pentru un anumit tip de concerte muzicale. Iar asta dăunează grav auzului.

Dr. Sreekant Cherukuri, citat de NBC News, este de părere că pierderea auzului la adolescenții de azi este cu 30% mai des întâlnită decât în anii 80 și 90.

”Înainte aveai un walkman cu două baterii AA și o cască pe care o puneai pe urechi. Când dădeai volumul aproape de maximum, sunetul era deformat și bateria se consuma rapid. Acum avem smartphone-uri care sunt în realitate computere extrem de complexe și fiabile”, explică el pentru NBC.

În opinia sa, trebuie evitat cu orice preț să folosim căști intraauriculare, căci acestea aduc sunetul și mai aproape de timpan. Și, odată ce acesta a fost afectat, este deja prea târziu.

Pentru a vă proteja, experții vă sfătuiesc să folosiți dopuri pentru urechi atunci când mergeți la concerte unde muzica este prea puternică, de exemplu. Ei recomandă aplicarea regulii ”60/60”: păstrați nivelul volumului mp3 player-ului sub 60% din cel maxim și nu ascultați mai mult de 60 de minute pe zi muzică la un aparat de acest tip.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră