Ministerul Sănătăţii: Elevilor şi preşcolarilor trebuie să li se asigure apă şi săpun pentru a se spăla cât mai des pe mâini

01 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministerul Sănătăţii: Elevilor şi preşcolarilor trebuie să li se asigure apă şi săpun pentru a se spăla cât mai des pe mâini

"Copiii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte", anunţă Ministerul Sănătăţii.

Pentru aceasta este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a  bolilor transmisibile și, în această perioadă, în special, a bolilor diareice și respiratorii.

Pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii, vor fi evitate unele manifestări sportive, culturale, considerate neesenţiale pentru procesul de învăţământ.

"În cazul apariției unui număr de minimum trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale în vigoare la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București — Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile. În unitățile de învățământ unde există bloc alimentar propriu — se vor respecta cu strictețe regulile de procurare, depozitare, prelucrare și manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deservește și manipulează alimentele trebuie să aibă examenul medical periodic recent realizat, în special probe de coprocultură. Aceleași cerințe se vor aplica și în cazul firmelor de catering care asigură alimentația preșcolarilor și elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului 'Laptele și cornul', și cel de distribuire a fructelor în școli — sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate", este o altă recomandare a MS.

Pentru toți preșcolarii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea realizării acestui proces.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră