Premieră. O fetiță, operată printr-un procedeu inovator de malformație cardiacă, fără cord deschis

07 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Premieră. O fetiță, operată printr-un procedeu inovator de malformație cardiacă, fără cord deschis

În urmă cu un an, CHU din Toulouse a primit-o pe Nelly, o fetiță de 5 ani, pentru o intervenție inedită în Europa, relatează Le Figaro. Nelly era afectată de o malformație congenitată (comunicare interventiculară) care afectează mai mult de un nou-născut din 1.000, situație în care se efectuează operație pe cord deschis. Dar cu ajutorul unui sistem logistic de imagistică medicală EchoNavigator, pus la punct de CHU Toulouse și societatea Philipps France.

Raze X și ultrasunete
Între cele două ventricule ale inimii lui Nelly era un orificiu cu diametrul de 8 milimetri, care îi provoca probleme de respirație și o stare de oboseală. În plus, dezvoltarea bacteriilor în acest orificiu putea genera infecții grave, endocardite. Așadar, fetiția trebuia operată. Închiderea comunicării intraventriculare necesită, de obicei, oprirea și deschiderea inimii, cu circulația sanguină extracorporeală. Este tocmai ceea ce s-a evitat în cazul micuței Nelly.
În timpul intervenției chirurgicale, fetița a fost plasată sub un scanner cu raze X, în timp ce o sondă introdusă în esofagul ei trimitea ultrasunete. Sistemul EchoNavigator fuziona cele două imagini obținute pentru a crea o modelare în trei dimensiuni ce permite ghidarea chirurgului în timpul operației pe cord închis. Pentru a obtura orificiul, medicul a introdus un cateter în vena situată la nivelul pliului abdomenului și l-a împins prin vase până la inimă, unde a așezat un mic obturant.

Este o veritabilă revoluție tehnologică, a declarat pentru Le Figaro profesorul Philippe Acar, cardiolog și pediatru la spitalul pentru copii din cadrul CHU din Toulouse, care a coordonat această intervenție chirurgicală deosebită.
Acest procedeu a fost deja folosit la pacienți adulți în alte spitale europene. Dar este folosit în premieră în Europa în cazul unui copil, a mai spus prof. Acar. Deja doi alți copii au beneficiat de acest procedeu și o altă intervenție este programată.

Intervenția chirurgicală durează în medie o oră și jumătate. Copilul este adormit printr-o anestezie generală și se trezește direct pe masa de operație, precizează prof. Acar. În mai puțin de două zile de la sosirea la spital, Nelly a revenit acasă, fără a mai trece prin reanimare, de regulă, obligatorie după chirurgie cardiacă.

Un alt avantaj: fetița a părăsit spitalul cu un simplu pansamanet mai sus de coapsă, fără cicatricea lasată de o operație pe cord deschis.

După spitalizare, Nelly și-a reluat viața normală și chiar va reveni, luni, la școală. Acest procedeu, pus la punct în urmă cu un an, s-a născut din colaborarea timp de 15 ani între CHU din Toulouse și Philippe France. Totuși nu toate malformațiile cardiace pot fi tratate prin acest procedeu, în special cazurile grave. Pentru moment, nu este folosit în cazul copiilor care au o greutate sub 20 de kilograme, precizează prof. Acar.

În total, 40 de copii vor beneficia de această tehnologie în următorii doi ani. În Franța, anual, vin pe lume între 6.500 și 8.000 de bebeluși cu acest tip de malformații.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră