Premieră mondială: Vezică reconstituită din celule sușe de la pacient!

24 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră mondială:  Vezică reconstituită din celule sușe de la pacient!

Trei echipe din Toulouse au realizat, în premieră mondială, un organoid de vezică, reprezentând o speranță pentru pacienții suferinzi de cancer al vezicii. 
Un organoid este un mico-organ creat plecând de la celulele sușe ale pacientului.

O echipă de cercetători din Toulouse, de la CHU Rangueil, INSERM și de la platforma de cercetare în urologie Urosphere, a realizat un organoid de vezică. Este o premieră mondială care ar putea reprezenta o soluție în cazul pacienților afectați de cancere ale vezicii, transmite Francetv info. 

Cu alte cuvinte, este o micro-vezică în 3 D, reconstituită in vitro, pornind de la celule sușe ale pacientului. Până acum, au fost realizate organoide de colon sau de plămân.

Pentru a obține un organoid, este nevoie de izolarea celulelor sușe ale organului. Celula șusă este o celulă care are capacitatea de a recrea organul în întregime. Dar în vezică se află puține celule sușe și, deci, este complicat de a le căuta, a le recunoaște și a le izola pentru ca, apoi, să fie realizată cultura lor. A doua problemă în cazul vezicii: aceste celule cresc foarte încet, explică Nathalie Vergnolle, director de cercetare în cadrul INSERM. 

O simplă prelevare de la pacient este suficientă pentru a crea un organoid sănătos. Problema este de a realiza, de exemplu, o micro-vezică bolnavă purtătoare a unei tumori maligne.

Pe aceste organoide, se vor putea testa toate medicamentele și, astfel, să se știe care, dintre acestea, este cel optim. Ceea ce este foarte important, deoarece la un pacient cu metastaze vorbim despre o cursă contra cronometru. Este decesiv ca acestuia să i se administreze cel mai bun tratament pentru a fi eficient și a permite prelungirea la maximum a vieții pacientului, precizează profesorul Xavier Game, chirurg urolog.

Astfel, cu un tratament optim, prin această premieră mondială s-a făcut un pas hotărâtor spre medicina personalizată, extrem de importantă pentru suferinzii de cancer al vezicii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră