Premieră mondială: Neuroproteza care permite unui pacient tetraplegic să folosească mâna dreapta pentru a mânca şi a bea

29 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră mondială: Neuroproteza care permite unui pacient tetraplegic să folosească mâna dreapta pentru a mânca şi a bea

Este un miracol al ştiinţei. După zece ani de la un accident de bicicletă, un american, paralizat de la umeri în jos, poate din nou să folosească braţul şi mâna dreaptă pentru a bea sau a mânca, datorită unei noi neuroproteze, apreciată de cercetători „o premieră medicală”, transmite site-ul 20minutes.

Această premieră a fost realizată la Cleveland (SUA) şi constă într-un dispozitiv care înconjoară leziunea de la nivelul coloanei vertebrale, folosind fire, electrozi... pentru  reconectarea creierului pacientului cu muşchii  braţului paralizat. 
Potrivit informaţiilor noastre, este prima dată în lume, când o persoană afectată de o paralizie totală, completă, foloseşte direct gândirea pentru a deplasa braţul şi mâna pentru a efectua mişcări funcţionale, a declarat coautorul studiului, Bolu Ajiboye pentru AFP.

 


Un homme quadriplégique retrouve la mobilité d... de 20Minutes

 

Pacientul, în vârstă de 56 de ani, Bill Kochevar, tetraplegic, rănit la nivelul vertebrei a 4-a cervicală are implantate în creier două sisteme şi 192 de micro-electrozi implantaţi chirurgical, care înregistrează semnalele pe care materia cenuşie le trimite atunci când el îşi imaginează că mişcă braţul şi mâna. 
Cu acest dispozitiv experimental, muşchii primeau informaţii de la 36 de electrozi implantaţi în braţ şi antebraţ: el poate, astfel, să-l folosească pentru a bea cafea,  a şterge nasul  şi a mânca piure de cartofi. Pacientul, care a beneficiat de implantele intracerebrale la sfârşitul lui 2014, a fost dotat şi cu un braţ mobil de suport, de asemenea, controlat de creier. 

Acest studiu este inovator, este o premieră medicală, când o persoană execută mişcări funcţionale, multi-articulaţii cu un membru paralizat, datorită unei neuroproteze motrice, subliniază Steve Perlmutter (Universitatea din Washington) într-un comunicat publicat împreună cu un articol în revista medicală The Lancet. Totuşi, specialistul precizează că aceast soluţie nu poate fi folosită în afara laboratorului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră