Premieră la Spitalul Militar din Capitală: Intervenţii chirurgicale de nefrectomie parţială asistată robotic

21 Feb 2019 | scris de A.V.
Premieră la Spitalul Militar din Capitală: Intervenţii chirurgicale de nefrectomie parţială asistată robotic

La Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București au fost realizate, în 13 și 14 februarie, în premieră, intervenţii chirurgicale de nefrectomie parţială asistată robotic. Anunțul a fost făcut la 19 februarie de reprezentanții instituției medicale, informează sanatateatv.ro.

Beneficiarii acestor prime operații au fost selectați din rândul pacienţilor cu patologie oncologică uro-genitală, potrivit sursei citate.

Au fost selectate cazuri complexe și pacienți cu alte patologii asociate diagnosticului de bază, fapt care necesită adoptarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, avansate şi complexe.

Intervenţiile chirurgicale au decurs fără probleme şi complicaţii intra şi post-operatorii, pacienţii aflându-se într-o stare generală bună, echilibraţi hemodinamic şi respirator, au anunțat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Nefrectomia parțială reprezintă tratamentul standard al cancerului renal localizat, fiind indicată în special la pacienții cu tumori renale mici.

Operația presupune excizia completă a tumorii primare, în limite oncologice, scopul fiind salvarea unei părți cât mai mari din rinichi, în vederea menținerii funcției renale.

Această metodă înlocuiește, în prezent, intervenţia chirurgicală clasică care presupunea efectuarea unei incizii de cel puţin 15 cm.

Din această perspectivă, chirurgia robotică prezintă o serie de avantaje nete faţă de o intervenție chirurgicală deschisă.

Pentru pacient, avantajele includ spitalizarea de scurtă durată, mai puţină durere, risc mai mic de complicații, incizii și cicatrici mai mici.

Pentru personalul medical, chirurgia asistată robotic permite vizualizarea tridimensională, mărită de zece ori și de înaltă definiție (HD) asupra întregii zone de intervenție și hemoragie minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră