Premieră: Corzi vocale artificiale obținute în laborator

21 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Corzi vocale artificiale obținute în laborator


Cultura organelor vii ale corpului omului în laborator a devenit o realitate. De câțiva ani, protocoalele extrem de precise se completează ținând pasul cu progresele științei și tehnologiei. La acestea se adaugă recenta premieră realizată de cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison. Ei au reușit să obțină în laborator țesuturi ale corzilor vocale funcționale. Corzile vocale reprezintă un ansamblu anatomic complex și dificil de imitat. Corzile vocale se prezintă sub forma faldurilor situate la nivelul mucoaselor laringelui. Faldurile sunt capabile să vibreze de sute de ori pe secundă la trecerea aerului pentru a produce sunetele.

Aceste mucoase presărate în falduri au fost obținute artificial în incubator. Pentru aceasta, celulele epiteliale de la om izolate și purficate au fost depuse pe o matrice de colagen. Creșterea celulelor a condus astfel la formarea de țesuturi elastice al căror aspect este apropiat celui al corzilor vocale naturale. Mai mult, aceste coarde vocale artificiale și-au dovedit funcționalitatea. Testele au constat în grefarea la rozătoare al căror sistem imun a fost în prealabil modificat în așa fel încât să-l reproducă pe cel al omului.

Rezultatele, publicate în revista Science Translational Medicine, demonstrează că, în perioada testelor care au durat trei luni, nu s-a înregistrat nici o rejectare. Cercetătorii americani au testat potențialul țesuturilor de a vibra suflând aer umidificat pe falduri. Contrar așteptărilor, ei au reușit să producă chiar unele sunete.

Cercetătorii spun că mai sunt necesare teste suplimentare pentru definitivarea studiului. Dar și așa, premiera cercetătorilor americani este extremde încurajatoare. Până acum, ele ar putea permite tratarea eficientă a numeroși pacienți suferinzi de disfuncția corzilor vocale în urma unui traumatism fizic sau chiar a unui cancer. De asemenea, ele ar putea contribui la o mai bună înțelegere a unor boli proprii acestei zone anatomice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră