Bebeluși care au venit pe lume prematur, dar au devenit celebri

17 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Bebeluși care au venit pe lume prematur, dar au devenit celebri

Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin, Anna Pavlova, Mark Twain... și alte celebrități au un element comun. Au venit pe lume prematur și totuși au devenit celebri.

O sarcină normală durează 40 de săptămâni, dar 7 bebeluși din100 vin pe lume înainte de termen. Prin prematuritate se înțelege că bebelușul se naște înainte de a 37-a săptămână de sarcină. În cazul venirii pe lume înainte de a 30-a săptămână de sarcină, vorbim despre prematuritate extremă, asociată cu probleme grave.

Dar bebelușii prematuri sunt în general niște luptători, majoritatea trecând peste această încercare fără a rămâne cu sechele grave respiratorii, digestive sau de natură infecțioasă.
Interesant este că mulți prematuri au devenit celebri și site-ul passionSante.be face un inventar al acestora. 

Isaac Newton, personalitate remarcabilă în numeroase domenii: fizică, matematică, astronomie, filozofie, alchimie. Numele lui este legat în primul rând de legea gravitații universale. El s-a născut chiar în prima zi de Crăciun a anului 1642, la Woolsthorpe, prematur, cu o greutate de un kilogram și jumătate. Și speranța lui de viața era de numai câteva ore...
Albert Einstein, geniu, laureat al Premiului Nobel și unul dintre cei mai importanți fizicieni ai tuturor timpurilor. Este autorul celebrei teorii a relativității. Totuși, copilul Albert s-a născut prematur la Ulm (Germania), în 1879. Părinții lui erau extrem de neliniștiți din cauză că micuțul Albert avea capul voluminos și cu o formă ciudată. Ei se temeau că Albert ar avea un retard mental. Dar era un copil liniștit, căruia îi plăcea muzica și care, ulterior, a devenit un student care excela mai ales în domeniul matematicii, cu o personalitate puternică.
Charles Darwin a conceput teoria evoluției, care a revoluționat concepția privitoare la originea speciilor. Darwin era un autodidact care a făcut înconjurul lumii pentru a-și realiza studiile. Dar și el a fost un prunc născut prematur.
Stevie Wonder a venit pe lume în 1950, când mama lui era însărcinată în a 34-a săptămână de sarcină. Problemele lui oftalmologice își aveau originea în retinopatia prematură, o afecțiune a retinei.
Anna Pavlova, o stea a baletului internațional. Ea avea un trup extrem de fragil, consecința a nașterii premature, care s-a dovedit un avantaj pentru Anna. Ea s-a născut în Rusia, în 1885 și a decedat în 1931 într-un accident de tren.
Sidney Poitier s-a născut în 1927, la Miami, într-o familie săracă. El este primul afro-american care a fost onorat cu un Oscar pentru cel mai bun actor. În 2009, a fost numit ambasador în Japoniei și în 2009, a primit chiar din mâinile președintelui Obama cea mai înaltă distincție pentru un civil american.
Mark Twain este un renumit scriitor american, autor al îndrăgitelor capodopere Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn.
Winston Churchill, bărbatul cu țigară, strateg de excepție și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Mama lui Winston trebuia să nască în ianuarie 1875, dar bebelușul s-a grăbit și a venit pe lume la sfârșitul lunii noiembrie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră