Aerul poluat și zgomotul puternic măresc riscul de hipertensiune

25 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Aerul poluat și zgomotul puternic măresc riscul de hipertensiune

Potrivit studiului o persoană din o sută, din aceeași categorie de vârstă, acuză o presiune arterială ridicată în zonele foarte poluate ale orașului, compartiv cu zonele unde aerul este mai respirabil. Acest risc de hipertensiune indus de poluare aerului este comparabil celui cu care se confruntă persoanele supraponderale (IMC — indicele de masă corporală cuprins între 25 și 30).

 Niciunul dintre participanții nu sufereau de hipertensiune la începutul studiului, dar pe parcurs  6.207 dintre aceștia (15%) au indicat că au episoade de hipertensiune și că iau medicamente contra acesteia.

Între 2008 și 2011, cercetătorii au măsurat poluarea aerului în trei perioade separate de-a lungul a două săptămâni, pentru a ține cont de efectele sezoniere.

Cercetătorii  au analizat concentrațiile particulelor în suspensie din aer, inclusiv particulele PM 2,5,  care pătrund profund în plămâni.

Fiecare tranșă suplimentară de cinci micrograme din aceste  particule mici studiate (PM 2,5) măreau riscul de hipertensiune arterială cu o cincime pentru locuitorii din zonele cele mai poluate, în raport cu cei care trăiesc în cele mai puțin poluate.

Pentru poluarea sonoră, potrivit cercetătorilor, oamenii care locuiesc pe străzi cu trafic intens, cu o circulație nocturnă deranjantă, se confruntă, în medie, cu un risc mai mare cu 6% de a suferi de hipertensiune arterială în raport cu cei care locuiesc pe străzile unde nivelul de zgomot era mai mic cu cel puțin 20%.

Conform studiului, nivelele medii de poluare erau mai ridicate în Germania și Spania decât în țările nordice. Expunerea la zgomotul de circulație cel mai ridicat a fost observată în Suedia și Spania.

''Totuși, odată efectul zgomotului exclus, impactul poluării aerului asupra tensiunii persistă'', conform coordonatoarei acestui studiu, Barbara Hoffmann de la Universitatea din Dusseldorf (Germania).

''Acesta rezultate arată că expunerea pe termen lung la particulele de poluare a aerului este asociată cu o incidență autodeclarată mai mare a hipertensiunii'', arată cercetătoarea. ''Iar cum aproape toată lumea este expusă la poluarea aerului în cursul vieții, acest fapt conduce la un număr crescut de cazuri de hipertensiune'', a mai adăugat acestea.

''Legislația actuală nu protejează populația europeană de o manieră adecvată împotriva efectelor nefaste ale poluării aerului'', este concluzia cercetătorilor, încheie AFP .

Studiul, publicat în revista specializată European Heart Journal, a fost realizat pe un eșantion de 41.072 de persoane din Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania și Spania.

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major de boli cardiovasculare și decese premature.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră