Pe asta o ştiaţi? Fumatul duce la pierderea auzului

14 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Pe asta o ştiaţi? Fumatul duce la pierderea auzului

Cei mai mulți dintre noi știu că fumatul este dăunător sănătăţii, crescând riscul de cancer multiplu, boli de inimă și accident vascular cerebral. Acum, un nou studiu, realizat la scară largă, arată că acest obicei nesănătos poate avea și un impact negativ asupra auzului, relatează huffingtonpost.co.uk.

Potrivit studiului, la care au participat peste 50.000 de subiecţi, timp de peste opt ani, fumatul este asociat cu un risc crescut de pierdere a auzului pe măsură ce îmbătrânim.

Chiar si dupa ajustarea unor factori, inclusiv expunerea la zgomotul ocupational, cercetătorii au descoperit că fumatorii au de 1,2-1,6 ori mai multe şanse de a-şi pierde auzul, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată. Fumători riscă să-şi piardă auzul între 20% la 60%.

Pentru a stabili dacă există o legătură între fumat și pierderea auzului, cercetătorii au analizat datele din controalele medicale anuale, care au inclus testarea audio efectuată de un tehnician și un chestionar privind stilul de viață legat de sănătate, completat de fiecare participant.

Ei au analizat datele privind statutul de fumător - cum ar fi "fumătorii actuali", "foştii fumători" și "nefumători", împreună cu numărul de țigări fumate pe zi, de durata fumatului și de amploarea pierderii auzului.

Cercetătorii au descoperit că riscul de scădere a auzului de înaltă şi joasă frecvenţă a crescut odată cu consumul de țigări. Dar, din fericire, daunele păreau reversibile. Riscul crescut de pierdere a auzului a scăzut în termen de cinci ani de la renunțarea la fumat.

"Cu un eșantion mare, realizat pe o perioadă lungă și cu o evaluare obiectivă a pierderii auzului, studiul nostru oferă dovezi clare că fumatul este un factor de risc independent al pierderii auzului ", a declarat autorul principal al studiului dr. Huanhuan Hu, de la Centrul Național Japonez pentru Global Health and Medicine.

Aceste rezultate furnizează dovezi puternice pentru susţinerea că fumatul este un factor cauzal pentru pierderea auzului şi subliniază nevoia controlului produselor din tutun pentru a preveni sau întârzia pierderea auzului. Studiul a fost publicat în revista Nicotine & Tobacco Research, publicată de Oxford University Press.

Fumatul, în date şi cifre

Aproximativ un miliard din cele 7,6 miliarde de oameni din lume (14%) sunt fumători. Chinezii sunt cei mai mari fumători din lume. Un adult chinez fumează în medie 11 țigări pe zi. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide aproximativ șapte milioane de oameni pe an, relatează express.co.uk.

Tutunul de fumat era folosit în practicile ritualice din America, încă din 4000 î.en. Utilizarea tutunului s-a răspândit în Europa la începutul secolului al XV-lea, după descoperirea Americii, fiind adus în Spania, apoi Franța și Marea Britanie. Tutunul a fost introdus în Franța în 1560 de către diplomatul și cărturarul Jean Nicot, de numele căruia se leagă "nicotina".

Regele James I al Angliei a fost un adversar acerb a fumatului și a scris tratatul A Counterblaste To Tobacco. El a descris fumatul ca fiind "un obicei detestabil pentru ochi, odios pentru nas, dăunător creierului, periculos pentru plămâni".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră