Patru semne care anunță un eventual accident vascular cerebral

09 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Patru semne care anunță un eventual accident vascular cerebral

Aproximativ o treime dintre victimele unui accident vascular cerebral (AVC) au trecut  anterior printr-un episod de mini-AVC, numit accident ischemic tranzitoriu (AIT), care poate fi pasul către apariția, în timp, a unui accident mult mai grav. Așadar sunt foarte importante semnele AIT. 

Accidentul ischemic tranzitoriu sau ischemie cerebrală tranzitorie (ICT) este un deficit neurologic de origine vasculară, care regresează spontan în următoarele ore, fără sechele. 

Specialiștii insistă asupra semnelor asociate cu un AIT:

- paralizia pe o parte a feței (paralizie facială laterală) sau a brațului,

- tulburări de vorbire,

- tulburări de echilibru,

- dureri de cap puternice. 

Aceste simptome dispar în câteva minute sau câteva ore, ceea ce adesea ne duc cu gândul că nu e nimic grav. Totuși, specialiștii ne recomandă să nu ignorăm aceste semnale, ci dimpotrivă să ne adresăm în cel mai scurt timp medicului, deoarece este un timp crucial în care se poate preveni un AVC.

Când cauza AIT este detectată, se aplică măsuri specifice (medicamente,  stil de viață...) și astfel se poate evita un accident vascular cerebral.

În prezent, la nivel global, accidentul vascular cerebral reprezintă o cauză importantă de decese și de handicap, mulți pacienți supraviețuind acestui tip de accident neurologic, dar cu sechele grave. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră