Se simplifică schema de administrare a unui vaccin contra cancerelor de col uterin

19 Iun 2015
Se simplifică schema de administrare a unui vaccin contra cancerelor de col uterin
 În timp ce Comisia Europeană tocmai a acordat autorizaţia de punere pe piaţă a unui nou vaccin contra papilomavirusurilor umane (HPV), un studiu realizat în SUA arată că un alt vaccin folosit deja contra acestor tipuri de virusuri poate fi la fel de eficient dacă este administrat o singură dată. În Statele Unite, dr. Diane Harper şi echipa ei de la Universitatea din Louisiana au reluat informaţiile privitoare la vacinarea anti-HPV cu cervarix. Este un vaccin conceput să protejeze contra a cinci suşe virale asociate cancerelor de col uterin (serotipurile 16,18,31,33 şi 45).

În majoritatea ţărilor europene, acest vaccin este recomandat tinerelor fete cu vârste între 9 şi 14 ani, în două doze, la şase luni una după alta. În Statele Unite, se administrează, frecvent, în trei doze. „În ultima perioadă, ne-am dat seama că în două din trei cazuri, pacinetele nu sunt niciodată vaccinate de trei ori. De aceea, după o monitorizare de aproximativ patru ani, am ajuns la concluzia că o schemă cu o singură doză este, în final, la fel de eficientă ca schema cu două sau trei doze”, explică dr. Harper.

Reamintim că HPV are peste 100 de suşe, dintre care suşele 16 şi 18 sunt cele mai frecvente, fiind implicate în peste 73% dintre cancerele uterine. Iar cinci seroptipuri (16,18,31, 33 şi 45) sunt la originea a peste 80% dintre tumorile de acest tip, scrie site-ul Destination Santé.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră