Pacientul cânta la saxofon, în timp ce medicii îl operau pe creier

09 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
 Pacientul cânta la saxofon, în timp ce medicii îl operau pe creier

Pentru a se asigura că nu afectează zonele din creier implicate în practica muzicală, chirurgii i-au recomandat unui muzician să cânte la saxofon în timpul operației. Această performanță chirurgicală este descrisă într-un amplu articol publicat în Le Figaro.  

În materie de chirurgie cerebrală, din ce în ce mai frecvent, medicii operează pacientul treaz. Mai întâi el este adormit pentru a ajunge la tumoră, apoi el este trezit și supus testelor motorii sau de limbaj. Astfel, chirurgul poate ști imediat care este impactul asupra creierului pacientului.

Această tehnică a fost folosită când a fost operat Dan Fabbio, un muzician profesionist, rezident în Statele Unite. În 2015, când avea 25 de ani, Dan Fabbio acuza vertije și grețuri. Tânărul s-a internat în spital și medicii au descoperit o excrescență la nivelul creierului. Diagnosticul a fost sigur: Dan are o tumoră. Din fericire, aceasta era benignă și situată într-o zonă ușor accesibilă pentru medici. Totuși, era o problemă: tumora era localizată într-o zonă cu rol decisiv în practica muzicală. Riscul intervenției chirurgicale îl reprezenta afectarea acestei zone cerebrale odată cu extirparea tumorii, Dan fiind în pericol de nu mai putea să cânte la saxofon.

În această situație, medicii au avut ideea de a-i cere lui Dan să cânte la saxofon în timpul operației. Cu ajutorul unui profesor de muzică, medicii au conceput o serie de teste pentru a evalua capacitatea tânărului de a cânta la saxofon, conservată după operație.

Și încă o provocare pentru Dan și echipa medicală: cum va reuși tânărul să cânte la saxofon, întins pe pat, când plămânii sunt comprimați și când inspirațiile adânci ar putea avea consecințe asupra creierului ,în timpul operației.

În final s-a găsit o soluție: Dan va interpreta o melodie populară coreeană care presupune doar inspirații ușoare. În cursul operației, medicii au verificat ca zona implicată în muzică să nu fie afectată prin inciziile realizate.

După câteva luni de la intervenția chirurgicală, Dan și-a recuperat în totalitate capacitatea și a reușit să cânte la saxofon.

Inedita intervenție chirurgicală a fost descrisă în numărul din luna august al revistei de specialitate Current Biology.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră