Ordinul 141/2017: Medicii prescriptori de terapii scumpe se tem de imputarea unor reţete de zeci şi zeci de mii de lei pe lună!

01 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Ordinul 141/2017: Medicii prescriptori de terapii scumpe se tem de imputarea unor reţete de zeci şi zeci de mii de lei pe lună!

De la 1 martie a.c., 51 de medicamente scumpe, care până acum se acordau cu viza comisiilor de experţi ale CNAS, vor putea fi prescrise direct asiguraţilor, dar medicilor prescriptori le este teamă de imputarea unor reţete, avertizează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). 

Potrivit CNAS, de la 1 martie a.c., 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experţi ale CNAS, vor putea fi prescrise direct asiguraţilor, după completarea formularelor specifice de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicaţia respectivă.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori şi vor fi transmise prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care aceştia sunt în relaţii contractuale, urmând ca în termen scurt transmiterea să se facă online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

CNAS precizează că întreaga responsabilitate pentru prescrierea medicamentelor menţionate, precum şi pentru corectitudinea completării formularelor, va reveni medicilor prescriptori.

„Formularele vor constitui un sprijin pentru medicii prescriptori, deoarece reprezintă o modalitate rapidă de verificare a încadrării pacientului în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor respective. Totodată, ele vor fi şi un instrument de control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS” – a declarat Radu Gheorghe Ţibichi, preşedintele CNAS.

Ordinul nr. 141/2017 poate fi consultat pe site-ul CNAS, www.cnas.ro.

Preşedintele FABC, Cezar Irimia, spune că, iniţial, pacienţii au avut o părere execelentă referitoare la această decizie, favorabilă autonomiei medicilor în prescrierea medicamentelor. "Dar, în prezent, medicii au un sentiment de frică pentru că încă nu s-au înţeles toate mecanismele, pentru că sunt neclarităţi şi ambiguităţi. Pentru că sunt pacienţi şi nu boli. Un protocol se referă, de exemplu, la cancerul de sân, dar nu toate pacientele cu acest diagnostic sunt la fel. Şi atunci medicilor începe să le fie teamă, ca, după o serie de controale, să  li se impute reţete, care pot fi de zeci şi zeci de mii de lei pe lună", spune preşedintele FABC.

În noile condiţii, teama medicilor creşte şi pentru că şi până acum DNA era pe capul lor, chiar dacă funcţionau comisiile de experţi ale CNAS care vizau aceste medicamente scumpe, cu atât mai mult acum, mai spune preşedintele FABC. 

Cezar Irimia spune că urmează o întâlnire la CNAS pentru găsirea unor soluţii, prin care să fie eliminată starea de  teamă atât din partea medicilor prescriptori, cât şi a pacienţilor, cu atât mai mult cu cât deja, la ora actuală, multe medicamente uzuale lipsesc, din cauza politicii defectuoase a preţurilor.    

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră