Conf. dr. Monica Dragomir: Oncologia pediatrică, pe cale de dispariţie şi cancerul la copiii diagnosticat, în stadii avansate

15 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Conf. dr. Monica Dragomir: Oncologia pediatrică, pe cale de dispariţie şi cancerul la copiii diagnosticat, în stadii avansate

"Nu s-au creat specialiști de mai mult de zece ani. Supra-specializarea hematologie și oncologie pediatrică a fost desființată cu mai mult de zece ani în urmă. A fost reînființată, pe hârtie, în 2012, iar anul trecut a fost aprobată de către Ministerul Sănătății, conform standardelor europene, dar din 2 februarie 2015 până acum nu am reușit să găsim modalitatea de a aplica (...) din simplul motiv că ea durează doi ani, este cu scoatere din producție, perioadă în care candidații ar trebui să-și plătească și cursurile și să se și întrețină", a precizat conf. dr. Monica Dragomir.

Pe de altă parte, în secţiile de oncologie pediatrică este o mare lipsă de asistente medicale, deşi "normarea secțiilor de oncologie pediatrică este la fel ca pentru o secție de pediatrie obișnuită. Vă puteți imagina că activitatea medicală este cu totul alta. Una este să faci doar un antibiotic unui copil internat pentru pneumonie, alta este ca, pe lângă antibiotic, tratament suportiv, să faci tratamente cu citostatice, care implică risc vital", spune conf.dr. Monica Dragomir.

O altă cauză a acestei situaţii este şi lipsa sporurilor, valabile în alte domenii. Conf dr. Monica Dragomir spune că "alte domenii medicale au, în prezent, în grilele de salarizare, sporuri și salarii aproape duble: e vorba de neuropsihiatrie infantilă, terapie intensivă, anatomie patologică... Din acest motiv, asistentele noastre au plecat către aceste zone".

Scad şansele de supravieţuire
Efectele acestei situaţii deja sunt vizibile.După anii 2012, în repetate rânduri, diagnosticul este pus în stadii avansate, ceea ce limitează şansele de supravieţuire sub tratament. În privinţa medicaţiei, conf. dr. Dragomir subliniază că unele medicamente nu sunt înregistrate pentru copii, deşi „fac parte din protocoalele internaționale de tratament și și-au demonstrat eficiența. În România, accesul este restricționat inclusiv din punct de vedere legal și acest lucru se mai întâmplă în doar cinci țări din Europa".

În Europa, conform statisticilor din 2014, în fiecare an, sunt diagnosticate 35.000 de cazuri noi de cancer, dintre care 15.000 la copii cu vârste sub 15 ani, iar 20.000 la categoria de vârstă 15 - 24 de ani.

La copii mai frecvente sunt bolile malinge sunt cele de sânge, leucemii, limfoame și tumori cerebrale.

Două treimi dintre supraviețuitori se confruntă cu efecte secundare tardive, care le afectează calitatea vieții. Conform estimărilor, 1 din 300 de nou-născuți va dezvolta un cancer până la vârsta de 20 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră